​Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi ministrului Agriculturii ca indiferent de decizia pe care o va lua mâine Comisia Europeană în privința importului de cereale din Ucraina să pregătească un mecanimsm prin care să fie compensate pierderile agricultorilor români.

Cereale ucrainene descărcate în portul ConstanțaFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
  • „Cer ministrului Agriculturii să ne pregătim pentru decizia CE de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina.
  • Vreau să avem un mecanism prin care până la recolta viitoare să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase dar este vital să susținem agricultorii români.
  • Ne vom consulta de asemenea cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers.”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Sprijin de 60 milioane de euro pentru fermierii români

Premierul a mai anunțat că Guvernul va adopta joi un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de importul de cereale din Ucraina.

  • „Acordăm un sprijin de urgență fermierilor din sectorul vegetal cu mari probleme în a-și valorifica producția din 2022 din cauza războiului din Ucraina și a importului de cereale.
  • Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită în lucrările agricole.
  • Bugetul total este de 60 de milioane de euro asigurat și din fonduri europene și din bugetul național, din informațiile mele 30 de milioane de la UE și 30 de milioane de la bugetul național.”, a spus Ciolacu.

Detalii despre sprijinul către fermieri

Ministerul Agriculturii a anunțat ulterior că Guvernul a adoptat prin hotărâre un sprijin unitar excepțional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui și care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere.

  • ”Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgență este Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât și prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Bucureștiul a cerut UE prelungirea restricțiilor pentru importurile agricole ucrainene / România a spus și că nu mai vrea ulei și miere din Ucraina

România a solicitat Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul acestui an, introducerea de două noi produse în listă (ulei și miere), dar şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor din România, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Informația vine după ce, vineri, Polonia a anunțat că România și alte patru țări europene vor ca interdicția privind cerealele ucrainene să fie prelungită până la sfârșitul anului.

Florin Barbu a precizat că a semnat deja un acord cu alte patru state afectate de războiul de la graniţa României, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia, pentru prelungirea restricţiilor până la 31 decembrie 2023.