Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri după-amiază, în Delta Dunării, alături de soția sa, Carmen Iohannis. Conform imaginilor difuzate de Antena 3, imediat ce au ajuns cei doi au plecat într-o plimbare cu barca.

Delta DunăriiFoto: HotNews.ro/ Ana Tepșanu

16:10 Iohannis, declarații la finalul vizitei în Delta Dunării:

  • Delta Dunării e o zonă senzațional de frumoasă, monument UNESCO. Delta Dunării este în răspunderea noastră
  • Vă recomand tuturor să veniți să o vedeți
  • E un spațiu care poate fi exploatat și turistic, și economic
  • Dincolo de aceste lucruri foarte frumoase, trebuie să vedem și problemele - de la pescuitul excesiv, la probleme, poate, de turism care poate fi mai frumos organizat pentru cei cre vin
  • Sunt lucruri deosebit de frumoase pe care nu le văd turiștii. Vin cu barca în mare viteză și, în loc să vadă Delta, alungă Delta
  • Sunt și probleme de poluare, care vine mai de sus de pe Dunăre. Poluare cu microparticule de plastic
  • Și există și un impact major al schimbărilor climatice. Avem dovada științifică că există ani cu seceta excesivă vs inundație
  • Aici trebuie să ne străduim cu toții să prevenim schimbările climatice care pot apărea

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

În ținută sport, de culoare albă, alături de Carmen Iohannis, îmbrăcată într-o rochie tot albă, Iohannis a fost așteptat de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Ei au pornit apoi într-o plimbare cu barca, potrivit imaginilor difuzate de Antena 3.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, vizita are loc cu prilejul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD).

Delegaţia vizitează Complexul Lacustru Somova-Parcheş, transformat anul acesta într-un bazin de reproducere naturală a peştelui, potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), scrie Agerpres.

  • „Vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a președintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversității și limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel național și internațional. Obiectivele legate de protejarea florei și faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială și economică a comunităților care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
  • Pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilității, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani și cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecințe – perioade lungi de secetă, deteriorarea calității apei și scăderea rezervelor de pește – pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum și bunăstarea comunităților care trăiesc în regiune”, a transmis Administrația prezidențială.

Conform instituției, această vizită „are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările pe care le întâmpină Delta și la mobilizarea actorilor relevanți în implementarea unor măsuri optime”.

Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Convenției Ramsar. De asemenea, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000.