Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă „tristețea, stupoarea și revolta” după decizia instanței supreme de a-i achita pe foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985. Instituția spune că decizia „contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului RomânescFoto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentanții IICCMER spun că respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchet și de familia lui Gheorghe Ursu este „un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiilor statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului”.

„O decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept”

  • „Achitarea celor responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu este o decizie ce contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România. Disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății.
  • În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale.
  • Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii”, spune Florin Șandru, președintele executiv al IICCMER.

În opinia acestuia, condamnarea torționarilor Ficior și Vișinescu „arată că dreptatea nu este niciodată tardivă și că cei care au comis crime împotriva umanității nu se pot pune decât temporar la adăpostul uitării”.

Foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, au fost achitaţi definitiv joi de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Inginerul Gheorghe Ursu - unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist - a murit în 17 noiembrie 1985, la Spitalul penitenciar Jilava, în urma bătăilor pe care le-ar fi primit de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun.

Trimiși în judecată de procurori în august 2016 pentru crime împotriva umanităţii, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş fuseseră achitați și de Curtea de Apel București, în octombrie 2019.

Decizia a fost contestată atât de către Parchet, cât și de către Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care a reclamat modul în care au fost achitaţi cei doi foşti ofiţeri ai securităţii comuniste. Joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca „nefondate” apelurile acestora și a menținut decizia de achitare în cazul celor doi foști ofițeri de securitate.