Omul de afaceri Remus Truică, condamnat în decembrie 2020 la șapte ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, ar fi închis la Penitenciarul Jilava într-un spațiu modern, cu aer condiţionat, bucătărie şi baie, a cărui amenajare ar fi sponsorizat-o, susține stiripesurse.ro. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) neagă, dar spune că Truică, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, își execută pedeapsa într-un regim de detenţie deschis, iar Penitenciarul Bucureşti-Jilava a dat în folosinţă 40 locuri de cazare destinate deţinuţilor repartizaţi în acest regim.

Remus TruicaFoto: Agerpres

Publicația citată scrie că Remus Truică ar fi dat bani pentru ca fostul abator al penitenciarului de la marginea Bucureștiului să fie transformat într-un spațiu modern, cu aer condiționat, bucătărie și baie. Spațiul ar fi folosit de Truică și de alți câțiva deținuți de la Jilava.

Ce spune Administrația Națională a Penitenciarelor despre condițiile în care este deținut Remus Truică

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a reacționat și spune că în urma acestor informații ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a dispus verificări la Penitenciarul Jilava, iar acestea nu au „confirmat aspectele lansate în spațiul public”.

Conform ANP, la sfârșitul lui 2022 Penitenciarul București-Jilava a dat în folosință 40 locuri de cazare destinate deținuților repartizați în regim deschis, care „lucrează în interesul locului de deținere sau în regim de prestări servicii”.

  • „Aceste spații sunt amenajate și dotate conform mențiunilor existente în Anexa 4 la Ordinul ministrului justiției nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate.
  • Suplimentar, în vederea îmbunătățirii calității vieții mediului penitenciar, administrația locului de deținere a luat măsura dotării fiecărei secții de deținere, nu doar a spațiilor noi date în folosință, cu frigidere amplasate în spații comune, la care deținuții cazați în fiecare secție au acces în baza unui program stabilit de director. În vederea dezvoltării deprinderilor de conviețuire socială, noile spații date în folosință au fost dotate și cu mașini de spălat, astfel încât deținuții să se poată autogospodări, fapt de natură a le crește capacitatea de adaptare la viața din afara penitenciarului, în vederea reintegrării sociale.
  • Persoana privată de libertate la care se face referire este clasificată în regimul de executare deschis, fiind selecționată și repartizată să desfășoare activități lucrative fără supraveghere la un punct de lucru exterior. Prin urmare, libertatea de mișcare este superioară regimurilor de executare maximă siguranță, închis și semideschis, fiind permisă atât în locul de deținere cât și în afara acestuia, pe baza unei evaluări realizate de comisiile de profil, a căror atribuții sunt stabilite prin lege (comisia de individualizare a pedepsei, comisia de selecționare la muncă, comisia de stabilire a gradului de vulnerabilitate etc)”, afirmă ANP într-un comunicat de presă.

În 17 decembrie 2020, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, în care prejudiciul total a fost estimat la 145.398.569 de euro.