Croația trăiește unul dintre cei mai buni ani ai săi. De la 1 ianuarie 2023, a devenit parte și din zona euro, și din spațiul Schengen. Această dublă aderare nu a fost doar un moment simbolic, care să marcheze, în văzul întregii Europe, finalul tranziției post-independență sau o integrare completă în UE a micului stat balcanic, în mai puțin de zece ani (s-au împlinit la 1 iulie).

CroațiaFoto: Sascha Steinach / imago stock&people / Profimedia

După cum vom vedea, trecerea la euro și aderarea la Schengen au adus deja Croației numeroase beneficii care nu fac decât să ne amintească nouă, românilor, câte ratăm bătând pasul pe loc în dosarul Schengen sau mergând „lent”, în formularea recentă a președintelui Iohannis.

„Atmosfera e mult mai bună, se întâmplă multe lucruri, atât în comunitatea de business, în mediul de start-up-uri, sunt multe companii care au de câștigat direct de pe urma adoptării euro și a aderării la Schengen – în educație, transporturi, turism….”, face un scurt bilanț Maruska Vizek, economistă croată și directoare adjunctă în cadrul Institutului Economic din Zagreb.

Citește mai mult pe ​​Panorama.ro