Petre Daea l-a îmbrăţişat, l-a pupat şi l-a bătut pe obraz pe succesorul său, Florin Barbu, la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Agriculturii. „Te pupă tata!”, i-a spus Daea lui Barbu și a glumit spunând că şi-a dat seama că nu mai este ministru după ce nu i-a fost umplut paharul cu apă. Fostul ministru PSD i-a lăsat moștenire succesorului său „Jurnalul lui Petre Daea”: „Este un jurnal adevărat, este sub cheie”.

Petre DaeaFoto: Inquam Photos / George Călin

Petre Daea, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin declarațiile sale colorate, l-a îmbrăţişat şi l-a pupat pe obraz pe succesorul său, Florin Ionuţ Barbu, la evenimentul de semnare a celor trei exemplare ale protocolului de predare-primire a mandatului de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Te pupă tata! Succes!”, i-a spus Petre Daea noului ministru al agriculturii. Fostul ministru i-a pus mâna pe obraz noului ministru.

Daea a glumit legat de încheierea mandatului său spunând: „mi-am dat seama că nu mai sunt ministru în momentul în care nu mi-aţi pus apă în pahar”, conform News.ro. Replica sa a provocat hohote de râs din partea unora dintre cei prezenţi.

„Am intrat prin spate tot timpul în instituţia aceasta, considerând că este intrarea în sala de maşini”

În discursul său de la final de mandat, Petre Daea a mai spus că, după ce a obişnuit să intre pe la intrarea din spate a clădirii ministerului, va ieşi pe uşa principală.

  • „Îi salut pe toţi cei care m-au criticat şi care mi-au spus ceea ce au considerat, la un moment dat, că e nevoie să spună. Mă bucur că i-am cunoscut pe toţi şi îi asigur că rămân acelaşi.
  • Într-un cuvânt, nu mă schimb. Şi de ce aș face-o?
  • Am intrat prin spate tot timpul în instituţia aceasta, considerând că este intrarea în sala de maşini. Acum voi ieşi prin faţă, considerând că merit, în raportul conştiinţei mele, să mă văd în oglinda geamului la ieşire”, a mai spus Petre Daea.

„54 de ani şi 4 luni pe cartea de muncă şi 100 de ani în câmpul muncii”

Fostul ministru al Agriculturii i-a lăsat succesorului său ”Jurnalul lui Petre Daea”, în care fostul deţinător al portofoliului şi-a consemnat activitatea. Jurnalul lui Petre Daea include detalii despre activitatea din cele 235 de zile lucrătoare, în care susține că au fost făcute 215 acte normative „de anvergură naţională”, Daea precizând că sunt în lucru, în diferite faze de avizare, alte 39 de legi.

Conform fostului ministru, jurnalul său include detalii despre activitatea din cele 235 de zile lucrătoare în care s-au realizat 215 acte normative ”de anvergură naţională”, Daea precizând că sunt în lucru, în diferite faze de avizare, alte 39 de legi.

  • „(...) Mă descarc de o misiune pe care am pus-o între două coperţi, spunând Jurnalul lui Petre Daea.
  • Am spus că voi lăsa la Ministerul Agriculturii acest jurnal al activităţii mele în care sunt consemnaţi paşii acţiunii.
  • Jurnalul e adevărat, este sub cheie pentru că aşa am considerat şi în mandatul trecut să las sub cheie, în baza unui ordin, ceea ce s-a acumulat în instituţie şi practic să introduc în memoria instituţională ceea ce trebuie în aşa fel încât să i se poată pună la dispoziţie atunci când interesul – şi Florin îl are – interesul învinge şi nevoia îl cheamă şi să facă apel la trecut, pentru că viitorul se construieşte în prezent, cu respect faţă de trecut”, a susținut Daea.

Despre succesorul său de la PSD, Daea a spus că l-a „măsurat atent şi cântărit cu grijă”, că este „un om de calitate deosebită” şi „un caracter frumos”.

Petre Daea a vorbit şi despre sine, la finalul mandatului, anunţând că rămâne în domeniul agriculturii:

  • „După 54 de ani şi 4 luni pe cartea de muncă şi 100 de ani în câmpul muncii, pentru că nu am lucrat niciodată opt ore în agricultură, iată că ar fi culmea să plec din acest mediu atât de drag mie şi atât de necesar ţării. (...)
  • Dragi români, am făcut tot ce trebuia pentru ţara mea şi voi face tot ceea ce pot până când nu voi mai fi ca fiinţă. Experienţa de viaţă vreau să o las ţării mele şi mă bucur că am cui să i-o pun la dispoziţie”.