Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative, astfel încât înmatricularea și radierea vehiculelor să poată fi făcute on-line, fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare. Aplicația în acest sens este programată să devină operațională în cursul acestui an, conform Ministerului de Interne, care nu precizează o dată concretă.

MasiniFoto: Radub85 | Dreamstime.com

Potrivit Ministerului de Interne, actul normativ aprobat astăzi crează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care vor să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare.

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Conform MAI, în anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere. Aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an, spune MAI. (Foto: Dreamstime.com)