Ultimele zboruri ale aeronavelor tip MiG-21 LanceR - aflate de 61 de ani în dotarea Forțelor Aeriene Române - au loc luni. Din anul 1994 și până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit.

MIG-21 LanceRFoto: Inquam Photos / George Calin

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române vor fi scoase din serviciu în baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din mai 2022, pentru aprobarea Memorandumului privind „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”.

Decizia CSAT a venit atunci după ce flota de MiG-uri fusese ținută la sol aproape o lună după o serie de incidente, inclusiv avionul care s-a prăbușit aproape de Constanța în luna martie a anului trecut.

Astfel, luni, începând cu ora 11.00, au loc simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

Începând cu ora 12:00, Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” din Bacău, își deschide porțile pentru toţi pasionații de aviație. Intrarea este liberă, iar publicul va putea urmări sosirea, trecerea la verticala aeroportului și aterizarea aeronavelor MiG-21 LanceR decolate de la celelalte două baze aeriene și va putea vizita muzeul unității, au anunțat Forțele Aeriene Române.

Din anul 1994 și până în prezent, 20 aeronave de tip MiG-21 LanceR s-au prăbușit.

Câte avioane MiG-21 LanceR ar mai avea România

Numărul exact de avioane de vânătoare MiG-21 LanceR ce mai erau în uzul Forțelor Aeriene Române în 2022 este ținut confidențial, însă estimările neoficiale arătau că în martie 2022 Armata se baza pe circa 30 de astfel de aparate, mai puțin de două escadrile complete (n.r. o escadrilă este formată din 16 aeronave).

În realitate însă, numărul avioanelor MiG 21 LanceR care chiar erau funcționale și folosite era și mai mic - undeva spre 24-26 de aeronave, precizau pentru HotNews.ro mai multe surse din domeniu în urmă cu câțiva ani.

România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia

Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 contractul cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

Avioanele F-35, după 2030

​România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, au decis membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Aceștia au aprobat, pe 11 aprilie, concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Klaus Iohannis anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin și care a început să fie cel mai selectat avion nou a multor state membre NATO, inclusiv Norvegia care face trecerea de la F-16, avioane ce vor ajunge astfel la noi.

Tranziția spre avioanele de generația a V-a, chiar dacă teoretic este programată să aibă loc după 2030, va dura ani și presupune pe lângă contracte semnate din timp și plăți mari făcute în tranșe înainte de a vedea efectiv aparatele livrate, și pregătiri ce țin de infrastructură, logistică și de pregătire a piloților.