Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că nu îi „sună bine” proiectul de lege depus de deputatul PNL Raluca Turcan care prevede controale ale Poliției Locale la persoanele care intră în concediu medical, în condițiile în care în doar două luni de la începutul anului pentru concediile medicale s-ar fi solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an. „Să ne transformăm aşa în Gestapo...”, a comentat Budăi.

lei-euroFoto: Dreamstime
  • „Probabil va trebui să mai angajăm încă vreun milion de cadre în Poliţie ca să avem la fiecare câte un paznic. Nu ştiu. O să văd motivarea (expunerea de motive a proiectului -n.r.).
  • Nu am citit proiectul, însă mie nu îmi sună bine a pune în spatele fiecărui cetăţean câte un paznic dacă face aia sau dacă face ailaltă.
  • Într-adevăr, există şi acum o prevedere că pot fi controale la cei care sunt în concediu medical pentru a putea fi verificaţi. Dar chestiunea aceasta, să ne transformăm aşa în Gestapo ... am să văd proiectul. Nu l-am citit”, a afirmat luni, la Antena 3, Marius Budăi, citat de News.ro.

Întrebat despre afirmația Ralucăi Turcan potrivit căreia în doar două luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale, iar până la finalul anului nu vor mai fi bani, ministrul Budăi a replicat: „Şi asta ce înseamnă că medicii români au dat concedii medicale nelegale? Ştie dumneaei? Are acest aspect? Haideţi să fim extrem de cumpătaţi atunci când emitem în spaţiul public anumite chestiuni”.

Raluca Turcan vrea să îi verifice cu Poliția pe cei care își iau concedii medicale

Deputatul PNL Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a anunţat, vineri, că a depus un proiect de lege care vizează stoparea fraudelor legate de concediile medicale fictive, noutatea fiind să fie implicată mai mult Poliţia pentru a-i verifica, de exemplu, pe cei care se laudă pe reţelele de socializare cu imagini din concedii de odihnă, în timp ce ei de fapt figurează în concedii medicale ce trebuie decontate de stat către angajatori.

  • „Proiectul pe care l-am iniţiat propune un mecanism de control al concediilor medicale.
  • Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoţiţi de către personal din cadrul poliţiei comunitare / locale.
  • Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României şi se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reşedinţei asiguratului.
  • Persoanele care nu vor face această declaraţie, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a spus că nu ar mai trebui să avem situaţii în care cineva îşi ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie.

Turcan a susținut că în doar două luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Potrivit fostului ministru al Muncii, prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat la acest capitol fonduri de 3,7 miliarde lei, iar la data de 28 februarie obligaţiile restante de plată înregistrate erau de 2,2 miliarde lei. De asemenea, neasigurarea plăţilor la termenele legale prevăzute de actele normative în vigoare poate genera cheltuieli suplimentare asupra bugetului FNUASS ca urmare a acţionării în instanţă, pentru recuperarea debitelor, de către beneficiarii prevederilor OUG nr.158/2005, a mai arătat Raluca Turcan.

(Foto: Dreamstime.com)