Camera de Comerț Americană în România (AmCham) a ajutat la progresul economic al României. Ionuț Simion, președintele AmCham România, a vorbit în cadrul unui interviu despre contribuția și prioritățile AmCham, precum și despre aspecte concrete care îi împiedică pe unii investitori să vină în țară (infrastructura), ce se întâmplă pe piața forței de muncă, ce schimbări va aduce intrarea în OCDE, cota unică, atuurile României, NATO și direcțiile de acțiune pe care trebuie să se concentreze România.

Ionuț SimionFoto: AmCham

El a acordat interviul cu ocazia aniversării a 30 de ani de prezentă în România.

Declarațiile pe scurt:

  • Nu a existat măsură fiscală la care noi să nu contribuim cu feedback-ul venit de la membrii noștri în ceea ce privește utilitatea, viabilitatea, sustenabilitatea unei măsuri fiscale
  • Nu nivelul cotelor de impozit pe profit sunt cele care de hotărăsc sau influențează decizia unei companii străine să investească sau nu în România, ci este vorba de piață, de mărimea pieței
  • Aderarea la NATO a crescut nivelul de securitate al unei investiții făcute în țara noastră
  • Aderarea la Uniunea Europeană a adus stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește cadrul instituțional
  • Aderarea la OCDE ar trebui să fie noul proiect de țară al României: Dacă România intră în OCDE va fi printre primele 40 de țări ale lumii din punct de vedere al infrastructurii, cadrului instituțional și legislativ necesar să stimuleze atragerea oricărei investiții, indiferent de zona geografică căreia urmează să i se adreseze ulterior.
  • Calitatea slabă a infrastructurii ne-a costat foarte mult în atragerea investițiilor
  • România are nevoie de forță de muncă bine calificată, chiar dacă unii spun că nu este o problemă
  • Dacă își propune să crească cu 3- 3,5% pe an, România, la forța de muncă actuală, pe care o are de 5,1 milioane, mai are nevoie de 1 milion de oameni
  • Cine să ducă în Vaslui? Forță de muncă poate că ar fi. Nu este calificată, că n-a avut la ce. Și dacă faci o fabrică la Vaslui, cu ce scoți din noroaiele alea tot ce produci tu?
  • Calitatea slabă a infrastructurii ne-a costat foarte mult în atragerea investițiilor
  • Să putem să luăm produsele finite de la Vaslui, să le ducem la oricare, la Marea Neagră, la Dunăre, la granița vestică, dureaza trei zile întregi.
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi făcut exploatarea de off-shore a gazelor din Marea Neagră din 2018? Închipuiți-vă unde eram acum. Trebuie să fie o abordare transpartinică
  • În Ungaria și Cehia cele mai mari investiții sunt atrase printr-o agenție profesionalizată, care intră în contact direct cu orice investitor străini și spune: Veniți la noi, nu contează ce ne cereți, noi vă dăm. Chiar dacă, poate, nu le dau, da îi aduc acolo, îi țin.

Cum s-a implicat AmCham în cei 30 de ani în schimbarea peisajului economic

„Avem, aș spune, cel mai puternic comitet de fiscalitate la nivel de organizații profesionale din țară. A contat foarte mult, pentru că nu a existat măsură fiscală la care noi să nu contribuim cu feedback-ul venit de la membrii noștri în ceea ce privește utilitatea, viabilitatea, sustenabilitatea unei măsuri fiscale”, a spus Simion.

Potrivit acestuia, există elemente concrete asupra cărora AmCham a acționat de-a lungul timpului.

„De pildă, (una este n.r.) introducerea facilităților fiscale pentru programatori, care poate acuma, în ultima vreme, a fost mult hulită. Dar să nu uităm, această măsură care a fost targetată, bine țintită, a creat posibilitatea de a stopa emigrarea forței de muncă din România, forței de muncă bine calificate, în oricare alte țări și totodată a dat posibilitatea creării unei industrii, industria de IT&C, care la ora actuală este cea care aduce valoarea adăugată cea mai mare la o pondere a forței de muncă de maxim 2%”, a explicat președintele AmCham.

  • Generăm la acest moment 7-8% din produsul intern brut. Nu mai există nicio altă industrie care să genereze la fel.

„Mai există un alt efort colectiv foarte mare la care noi am avut o contribuție extrem de importantă, și anume adoptarea și transpunerea legislației europene în legislația internă”, a mai afirmat el.

  • Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a făcut o schimbare fundamentală a legislației. Ori pentru asta specialiștii din Ministerul de Finanțe nu erau suficient de mulți care să asigure acest lucru.

Noi am ajutat cu toată energia și toate resursele pe care le-am avut pentru o transpunere cât mai lină, cât mai ușoară, care cu un mecanism de corecție cât mai rapid, care să permită, dacă vreți, integrare României din punct de vedere al fiscalității în structurile Uniunii Europene.

În cadrul interviului poți afla mai multe despre implicarea AmCham în mersul economic al României precum și:

  • Care sunt atuurile României în momentul de față în atragerea investitorilor
  • Ce va însemna, în practică, aderarea la OCDE și cum va ajuta România
  • Cum ne-a afectat și ne afectează în continuare problema infrastructurii de transport
  • Care sunt cele 5 direcții de acțiune cu care AmCham vrea să ajute clasa politică să le ducă la îndeplinire
  • Cum ne afectează problema populației în scădere, a forței de muncă
  • Cum a ajutat economia introducerea cotei unice

Articol susținut de AmCham