Guvernul german a anunțat vineri că și-a atins obiectivul de a umple 95% din rezervele de gaze ale țării mai devreme decât se aștepta, în ciuda opririi totale a livrărilor rusești prin Nord Stream la începutul lunii septembrie, potrivit AFP.

Unitate de stocare și transfer de gazeFoto: DreamsTime / Viktord50

"Rezervele au depășit astăzi pragul de 95%. Acestea se situează la 95,14%", a precizat ministerul german al economiei într-un comunicat.

Prin urmare, obiectivul guvernului de a atinge 95% până la 1 noiembrie a fost atins cu mai mult de două săptămâni mai devreme.

"În pofida închiderii Nord Stream 1 (gazoductul), rezervele s-au umplut mai repede decât se aștepta", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, citat în comunicat.

Înainte de războiul din Ucraina, Germania era dependentă în proporție de peste 55% de livrările de gaze rusești.

De la izbucnirea conflictului, livrările de gaz rusesc au scăzut considerabil, înainte de a se opri complet la începutul lunii septembrie.

În acest context, Berlinul a stabilit în iulie o serie de obiective pentru a aduce stocurile de gaz la 95% până la 1 noiembrie, înainte de începerea iernii.

Pentru a realiza acest lucru, guvernul a adoptat o serie de măsuri pentru a economisi această resursă, printre care se numără utilizarea sporită a cărbunelui, reducerea consumului în clădirile publice și stimulente pentru întreprinderi.

Guvernul lui Olaf Scholz a deblocat, de asemenea, un pachet excepțional de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpăra gaz natural lichefiat (GNL), pentru a asigura aprovizionarea acestuia.

Prin urmare, livrările de gaze din Norvegia sau din Statele Unite, în special, prin Belgia și Țările de Jos, au crescut considerabil.

"Germania a cumpărat tot ce și-a permis", a declarat pentru AFP Johan Lilliestam, profesor la Universitatea din Potsdam.

Dar acest lucru înseamnă prețuri mai mari la gaze pentru gospodăriile și întreprinderile germane, ceea ce, potrivit Berlinului, va duce la o recesiune anul viitor.

Cu toate acestea, Germania nu dispune încă de infrastructura necesară pentru a importa GNL.

Prin urmare, sunt planificate cinci proiecte de terminale, lansate de guvern, pentru ca țara să poată importa resursa direct din mare.

Primul dintre acestea ar trebui să fie operațional până în această iarnă în portul Wilhelmshaven din Marea Nordului.

foto: Dreamstime