Sunt o iubitoare de animale și, aparent, doar un câine nu mai e de ajuns pentru mine. Așa că de ceva timp cochetez cu o idee poate traznită - să-i aduc lui Charlie, Goldenul meu în vârstă de aproape cinci ani, un partener de joacă. L-am întrebat ce părere are și e încântat, însă m-a sfătuit să mă interesez ce presupune să ai o pisică ca animal de companie, fiind amândoi novice la acest capitol.

Evenimentul „Universul pisicilor” organizat de WhiskasFoto: Hotnews

Așa că, zis și facut. S-a nimerit numai bine, pentru că Whiskas a organizat joi, 14 aprilie, evenimentul „Universul pisicilor” dedicat exclusiv felinelor, în care au fost abordate subiecte precum nutriția, comportamentul pisicilor și nevoile pe care le au acestea în viața de zi cu zi.

Invitați de soi au fost:

  • M.V. Dr. Iulian Amza – Medic Veterinar și Petcare Accelerator Specialist în cadrul Mars Multisales Europe
  • Carla Buleanu - Psiholog specializat în tearapia ABA pentru copiii cu autism și voluntar în terapia asistată de animale
  • Vlad Vancia – Biolog specializat în managementul comportamentului și bunăstarea animalelor

Și am aflat o grămadă de lucruri interesante.

De exemplu, știați că unele plante foarte întâlnite în casă, cum ar fi Dracaena, sunt extrem de toxice pentru pisici? Felinele iubesc natura și plantele și nu de puține ori le și gustă, așa că trebuie să fim foarte atenți la acest aspect atunci când ne gândim să aducem ca nou membru al familiei o pisică.

Iar dacă ne facem griji cu privire la mărimea locuinței noastre și o considerăm un potențial impediment, Vlad Vancia ne contrazice. Pisica se adaptează ușor în orice spațiu, indiferent că este o locuință de 70mp sau de 20mp. Mai importantă decât mărimea este dotarea spațiului cu cele necesare unei feline: litiere, jucării și cel mai important, evident, apă și mâncare :).

Dar ce mâncare dăm pisicii? La fel ca oamenii, și felinele au nevoie de o dietă completă și echilibrată.

“Dacă aș defini cumva expresia aceasta, m-aș gândi la completă din perspectiva componenței, respectiv a compoziției în macro și micro nutrienți, care trebuie să fie într-un echilibru. Nu în exces, dar nici în lipsă. Toate dezechilibrele în acești nutrienți pot duce la o creștere defectuoasă a animăluțului. Tocmai de aceea, hrana specializată o considerăm a fi și completă, și echilibrată”, spune Iulian Amza.

Este, de asemenea, foarte importantă administrarea hranei în funcție de vârsta pisicii. Nevoile unei feline din punct de vedere nutrițional sunt diferite în funcție de stilul de viață, de mediul în care trăiește și în funcție de activitatea pe care o desfășoară zilnic. Toate aceste lucruri trebuie analizate împreună cu medicul veterinar și ulterior administrată o hrană specifică animăluțului.

Ca și compoziție, hrana trebuie să conțină macro și micro nutrienți, care trebuie să se afle într-un echilibru, în funcție de vârsta și nevoile pisicii. Macronutrienții sunt patru: proteine, grăsimi, carbohidrati și apă. Iar mineralele și vitaminele se încadrează în categoria micronutrienților.

Conform unui studiu realizat de Institutul Waltham, o dietă corectă din punct de vedere nutritiv este compusă din 50% proteine, 40% grăsimi și 10% carbohidrați. Astfel, raportul nutritiv ideal care acoperă toate nevoile pisicilor include proteine bogate, un nivel controlat de grăsimi și carbohidrați limitați.

Există, însă, și câteva semne care de cele mai multe ori indică o problemă a pisicuței, cum ar fi lipsa de activitate, tendința de a se ascunde sau lipsa preocupării pentru igiena personală și atunci este necesară vizita la medicul veterinar.

Pentru a-i oferi un stil de viață cât mai sănătos, pisica noastră trebuie să beneficieze de cel puțin două sesiuni de joacă și exerciții fizice pe parcursul unei zile.

Consultarea medicului veterinar pentru a afla greutatea ideală a pisoiului este de asemenea importantă. O greutatea stabilă este un indicator al sănătății bune, astfel că greutatea trebuie verificată cel puțin o dată pe lună.

Dar ce facem atunci cand avem deja un cățel în familie și vrem să o mărim cu o pisică?

“Trebuie să ne asigurăm ca animalul pe care îl ai deja este ok cu pisicile. Cu siguranță avem timp de-a lungul vieții câinelui să ne dăm seama de asta și să testăm. Eu aș începe foarte delicat, aș duce pisica într-o altă cameră și i-aș lăsa puțin astfel încât să lucrăm la desensibilizare, i-aș lăsa în primul rând să își simtă mirosurile. Pisica clar trebuie să se simtă în siguranță, dar la fel și câinele. Pe urmă, i-aș aduce împreună, ținând câinele în lesă la prima întâlnire și pisicii i-aș da neapărat opțiunea de a se urca undeva, să mă asigur că este într-un spațiu unde se poate urca și unde se poate simți în siguranță. În același timp, pentru momentele de calmitate aș recompensa câinele, pentru că vrem să facă asocieri pozitive în momentul acela, și ușor, ușor sperăm să se împrietenească”, spune Carla Buleanu.

Interesant este faptul că pandemia de Covid-19 a schimbat comportamentul românilor și i-a inspirat să redescopere dragostea pentru animalele de companie. Timpul petrecut acasă și restricțiile de călătorie apărute odată cu luna martie 2020 i-au făcut pe oameni să conștientizeze nevoia de a avea alături un prieten felin. Astfel, că, de la începutul pandemiei, România se află pe locul 2 în topul țărilor cu cele mai multe pisici adoptate, după Ungaria.

Și acum, că mi-am făcut documentarea, fug să mă consult cu Charlie și să ne pregătim pentru un nou membru în familie.

Momentan pare încântat de idee :).

Articol susținut de Whiskas