Un fost consilier in ministerul justitiei ii solicita ministrului justitiei sa demita actuala conducere de la Administratia Nationala a Penitenciarelor, reclamand, intre altele, numirile pe criterii politice, nepotismul, lefurile mari si deficitul de personal. Mihai Politeanu, consilier in mandatul Monicai Macovei, arata, intr-o scrisoare deschisa, ca in timp ce directorul Administratie Nationale a Penitenciarelor (ANP) castiga lunar 21 000 de lei, adica aproape 6000 de euro, in inchisori exista un deficit de 3000 de angajati si sunt cazuri cand un psiholog deserveste 1000 de detinuti. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii ANP au precizat ca vor prezenta un raspuns in cursul zilei de astazi.

Update: Directorul ANP a solicitat ministrului justitiei, Catalin Predoiu, o ancheta la ANP, a declarat pentru HotNews.ro, Nezir Gelaledin, purtatorul de cuvant al institutiei.

“In penitenciare sunt in jur de 30 000 de detinuti si in jur 12 000 de angajati ai ANP, dar marea problema este la nivel de reintegrare unde sunt cazuri in care un psiholog deserveste 1000 de detinuti”, a declarat Mihai Politeanu, director de programe in cadrul Freedom House. Intr-o scrisoare deschisa trimisa ministrului Justitiei, Politeanu a declarat, precizand ca o face in nume personal, ca angajatii din conducerea ANP au beneficiat de salarii extrem de mari.

● Politeanu sustine ca salariu directorului general al ANP este de 21 800 de lei.

● Directorul general al ANP ar fi beneficiat de o prima de 9500 de lei dupa numai trei luni de activitate.

● Fostul consilier a mai reclamat si faptul ca unul dintre sefi de serviciu din cadrul ANP a primit 7000 de lei, prima de sarbatori, dupa ce a muncit in cadrul institutiei numai o singura zi.

● "Din pacate aceste informatii nu apar in decalratiile de avere deoarece Curtea Constitutionala a decis ca aceste informatii sa fie secretizate”, sustine Politeanu. Pe site-ul ANP, declaratiile de avere ale directorilor nu specifica veniturile incasate.

Pe de alta parte, in sistemul penitenciarelor ar exista, conform Freedom House, un deficit de personal de 3000 de angajati. “In 2007 dupa schimbarea conducerii ANP au fost stopate toate procedurile de angajare”, a mai declarat Mihai Politeanu. El sustine ca in penitenticiarele din Romania exista un singur psiholog la 300 de detinuti. “Sunt si penitenciare unde situatia este critica. Spre exemplu la Tulcea exista un psiholog la o mie de detinuti”, a mai adaugat Politeanu. Conform analize realizate de fostul consilier, datorita numarului mic de psihologi si a personalului implicat in reabilitarea detinutilor rata de recidiva in Romania este de 55%.

50% rude in Administratia Penitenciarelor

Un alt aspect subiliat in scrisoarea deschisa este modul in care se fac angajarile in sistemul penitenciarelor. “Jumatate din angajati se afla în relatii de rudenie, fosti directori generali magistrati au fost implicati in concursuri de angajare a propriilor rude sau in numirea de magistrati pe functii de director de penitenciar prin proceduri lipsite de transparentă”, se mentioneaza declaratia fostului consilier. Conform actualei legislatii, conducerea ANP este numita de catre ministrul Justitiei. “Aceste numiri se fac pe criteri politice”, a mai declarat Mihai Politeanu. In opinia sa, ministrul Justitiei ar trebui sa demita conducerea ANP, sa numeasca o conducerea interimara si sa organizeze concursuri de angajare.