În perioada 19-27 iulie 2021 Cult Research a realizat un studiu la nivel național pe un eșantion reprezentativ pentru a găsi soluții de reducere a accidentelor rutiere, din perspectiva participanților la trafic.

Accident autoFoto: AGERPRES

O treime dintre români consideră că cea mai potrivită soluție pentru a reduce numărul accidentelor rutiere petrecute în localități este montarea de camere video care să permită Poliției să penalizeze evenimentele neconforme din trafic. De asemenea, 3 din 10 români sunt de părere că înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă limita de viteză maximă de 50 km/h este o variantă bună pentru a rezolva această problemă.

Ce mai arată cercetarea :

  • Introducerea limitatoarelor de viteză în zonele cu trafic intens este agreată de către 30% de respondenți.
  • Reducerea limitei de viteză maximă pe străzile cu o singură bandă pe sens de la 50 km/h la 30 km/h Înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă actuala limită de viteză maximă de 50 km/h

”În cazul accidentelor din interiorul localităților, observăm o atribuire cauzală orientată pe factorii psihologici ai șoferilor (agresivitate, neatenție). Aceste cauze trebuie combătute – în opinia șoferilor români - cu măsuri care acționează asupra comportamentului uman (supraveghere, frică, prudență). Reglementările mai stricte sau sancțiunile aspre nu pot fi puse în aplicare în mod eficient fără o supraveghere continuă a comportamentului în trafic. Lipsa conștientizării, în fiecare moment, a riscului de a fi sancționat pentru o abatere (în trafic, dar și în alte situații) îi face pe cei mai mulți oameni să ”riște” încălcarea regulilor cu atât mai mult cu cât șansele de a fi prinși sunt mai mici.” Paul Acatrini – Managing Partner & Research Director, Cult Market Research.

  • Peste jumătate dintre români consideră că cea mai potrivită soluție pentru reducerea accidentelor din afara localităților este construirea de autostrăzi.
  • Lărgirea tuturor drumurilor naționale la minim două benzi pe sens este considerată o altă opțiune pentru 1 din 5 români.
  • În același timp, 11% dintre români susțin înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii care nu respectă actuala limită de viteză, iar 9% consideră că montarea unor camere video pe care le poate consulta Poliția ar fi o soluție potrivită pentru reducerea accidentelor rutiere.
  • Cel mai mic procent este înregistrat în rândul românilor care sunt de părere că, pentru a evita accidentele rutiere, o variantă bună ar fi reducerea limitei de viteză pe drumurile naționale.
  • Majoritatea conducătorilor auto au afirmat că în ultimele trei luni nu au șicanat alți participanți la trafic. Doar un șofer din 10 a declarat că a șicanat alți participanți din trafic cel puțin o dată în ultimele trei luni. Șicanele în trafic au fost definite ca acțiuni de deranjare, intimidare, frânare a altor participanți la trafic. Aproape jumătate dintre români au declarat că au fost șicanați în trafic în ultimele trei luni.
  • Aproximativ o treime dintre respondenți au declarat faptul că au fost șicanați în trafic din postura de șoferi. Studiul surprinde și problema șicanării pietonilor de către șoferii, peste 13% dintre români experimentând cel puțin un astfel de eveniment în ultimele 3 luni. Din acest procent, 5% au fost șicanați exclusiv în postura de pieton, iar 8% atât ca pieton, cât și ca șofer. Studiul arată că femeile au fost șicanate mai des din postura de pietoni decât bărbații. În schimb, bărbații sunt mai des șicanați din postura de șoferi decât femeile.

„Comportamentul agresiv, nerespectarea regulilor de conduită rutieră, lipsa bunului simț și șicanele în trafic sunt, în același timp, cauze și manifestări ale unei realități cu care ne întâlnim zilnic in conduita rutieră autohtonă. Atât procentul românilor care recunosc faptul că au avut astfel de comportamente în trafic (9%, dar care poate fi mult mai mare în realitate) cât și al celor care declară că au fost șicanați (44% - fie ca pietoni, fie ca șoferi) sunt date care indică un fenomen generalizat în rândul șoferilor români. Acest proces este dificil de combătut în lipsa unor măsuri (acceptate și susținute și de respondenți) precum: supravegherea prin camere video și/sau recunoașterea în instanță a înregistrărilor video realizate de amatori sau de șoferi din propriile mașini, înregistrări care apar tot mai frecvent în spațiul public în ultimii ani.” – Alexandru Zodieru – General Manager, Cult Market Research.