Un studiu realizat în rândul a 840.000 de persoane de către Universitatea Colorado din Boulder, Broad Institute al MIT și Harvard spune că dacă te trezești cu o oră mai devreme, având același număr de ore de somn, reduce riscul de depresie majoră cu 23%. Dacă te trezești cu 2 ore mai devreme pare să crească acest beneficiu. Cercetarea a fost publicată în revista Jama Psychiatry.

somnFoto: Hotnews

Sunt câteva posibile motive pentru asta, spune South China Morning Post. Cei care se trezesc mai devreme tind să fie mai sincronizați cu programul de muncă și odihnă, în timp ce în cazul persoanelor care se trezesc târziu, acestea se luptă pentru a se alinia cu acest „ceas social”, care pentru ei se simte nefiresc, și se simt izolați și deprimați.

Cei care se trezesc mai dimineață au, de asemenea, o expunere mai mare la lumină, ceea ce le poate spori bunăstarea emoțională.

„Știm de ceva vreme că există o relație între timpul de somn și starea de spirit, dar întrebarea pe care o auzim mereu în clinici este: cât de devreme trebuie să ne trezim pentru a face oamenii să vadă un beneficiu?”, spune una dintre autoare, Celine Vetter, de la Universitatea Colorado din Boulder, care precizează că trezirea cu o oră mai devreme reduce riscul de depresie.

Genetica joacă și ea un rol, afirmă Kate Bridle, specialist în somn și fondatoare a Sleep HQ, un serviciu de consultanță pentru sănătatea somnului.

„Unii dintre noi sunt persoane matinale, iar asta ține de genetică și de ceea ce numim noi: cronotip. Asta este tendința noastră de a ne culca la un anumit moment”, a declarat ea, conform South China Morning Post.

Cu alte cuvinte, ceea ce contează mai mult pentru sănătate pe termen lung decât să dormi și să te trezești devreme este să te ții de un program regulat de somn.

„A avea un somn de calitate și un obicei al somnului reprezintă cheia pentru menținerea unei sănătăți optime. Nu vă privați de somn, deoarece asta este legată de starea de spirit proastă și de o incidență mai mare a depresiei”, spune ea.

Pentru a schimba obiceiurile și a deveni o persoană matinală, Bridle recomandă să-ți setezi provocarea de a te trezi la aceeași oră în fiecare dimineață pentru două săptămâni, să pui alarma departe de pat pentru a fi obligat să mergi fizic să o oprești și să te expui la multă lumină, ideal să fie naturală, imediat după ce te-ai trezit.

Te simți somnoros la începutul după-amiezii? Mergi afară pentru o scurtă plimbare pentru a te expune puțin la soare și aer curat, sugerează Bridle.

Stai bine hidratat, pentru că lumina, mișcarea și hidratarea sunt esențiale pentru a optimiza nivelurile de energie și evită băuturile cu cofeină în tot acest timp. Asta poate afecta calitatea somnului mai târziu.

Dacă poți sta fără cofeină în cele două săptămâni, vei avea mai multă energie și te poți bucura de o calitate mai bună a somnului pe termen lung.