Antivaxxera Olivia Steer a publicat o postare pe Facebook în care încearcă să-i explice poetului și scriitorului Mircea Cărtărescu că a folosit greșit un cuvânt, pentru a ajunge rapid la una dintre temele sale favorite - vaccinurile. Răspunsul lui Cărtărescu nu a întârziat: „Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când”.

Olivia SteerFoto: Captura Facebook

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul - feminin - singular pentru „dragă” e „dragei” și folosește, în schimb, nominativul - masculin - plural - articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu. Nu-i bai: bine că știe sigur, da' sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă... aaa... facem ca el! :)”, a scris Olivia Steer, potrivit capturii de ecran publicată pe pagina lui Cărtărescu.

Răspunsul poetului:

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”.

Postarea Oliviei Steer nu mai era vizibilă ulterior pe pagina sa, însă o postare anterioară ne asigura: „În fața noilor vaccinuri, ori ești precaut, ori ești prost”.

Un comentator nota, cu umor, pe pagina lui Cărtărescu: „Pentru știința doamnei în cauză ,,dragei" e forma de dativ-genitiv singular a substantivului ,, dragă" ambarcațiune folosită pentru a draga/ a curăța canalele navigabile!”