Antivaxxera Olivia Steer a publicat o postare pe Facebook în care încearcă să-i explice poetului și scriitorului Mircea Cărtărescu că a folosit greșit un cuvânt, pentru a ajunge rapid la una dintre temele sale favorite - vaccinurile. Răspunsul lui Cărtărescu nu a întârziat: „Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când”.„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul - feminin - singular pentru „dragă” e „dragei” și folosește, în schimb, nominativul - masculin - plural - articulat „dragii”, când se referă la Ioana Pîrvulescu. Nu-i bai: bine că știe sigur, da' sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă... aaa... facem ca el! :)”, a scris Olivia Steer, potrivit capturii de ecran publicată pe pagina lui Cărtărescu.
Răspunsul poetului:
„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face”.
Postarea Oliviei Steer nu mai era vizibilă ulterior pe pagina sa, însă o postare anterioară ne asigura: „În fața noilor vaccinuri, ori ești precaut, ori ești prost”.
Un comentator nota, cu umor, pe pagina lui Cărtărescu: „Pentru știința doamnei în cauză ,,dragei" e forma de dativ-genitiv singular a substantivului ,, dragă" ambarcațiune folosită pentru a draga/ a curăța canalele navigabile!”
Deci, cum e cu dubla masura?
Deci, cum e cu dubla masura?
Oricum, daca o ducea capul, s-ar fi uitat mai intai in dictionar ("double check" nu strica nicio data).
Asta e "prostul pana nu-i fudul, parca nu e prost destul".
PS Ai citit ceva de Cartarascu? Eu da.
-------------------------------
Nu mai faci fata de cand oranjutanul e pe faras, n'asa?
Zice pangolinul rusesc sa-ti ei o vacanta ca va faceti de ras..
Si-a si gasit steer cu cine sa se puna intr-un subiect de limba romana! Ce trist.
Oricum, 100 puncte pentru comentatorul cu draga din navigatie!
Nu e de mirare ca si-a sters postarea cu care s-a facut de râs.
La ce-i foloseste? La fel ca la Shoshoaca, cei cu mintea slaba casca ochii la ea.
Problema e ca astfel de mari 'influencer-i' aduna o droaie de prozeliti si prostia se rostogoleste, crescand exponential.
mi se pare ridicol sa ai astfel de confruntari in Romania dar amuzant.
regulile elementare de vorbire si scriere nu sunt invatate in scoala romaneasca unde profesorii se vaccineaza inaintea elevilor fiind considerati mai cu motz
in schimb acei elevi invata pe de rost niste formule matematice gramaticale care nu ii ajuta niciodata in viata nicaieri gen asta cu dativu feminin nominativ
Aveam o colega in generala care plangea cand lua 9,50. Era zana si comoara mamei, cea mai desteapta fata din lume.
Cand s-a dus la facultate, a iesit de sub influenta mamei, si a luat contact cu lumea reala a constatat ca nu e cea mai desteapta si ca nu prea vrea nimeni sa aiba de-a face cu o persoana care crede ca le stie pe toate. Era marginalizata si o ciudata.
Din fericire, fiind totusi o fata inteligenta, si-a revenit si din cate stiu are familie, copii, job...o viata normala.
Cred ca Olivia Steer a ramas la stadiul de clasa a 5-a. Intelectul nu a ajutat-o sa iasa din bula in care traieste.
Iar definitia substantivului draga o gasesti aici:
https://dexonline.ro/definitie/draga
"DRÁGĂ, drage, s. f. 1. Navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează"
stiu, e multe si e grele
Pe vremuri rula un film, "Doamna si vagabondul". Am fost tentat sa inversez rolurile dar, as fi jignit personajul din film (vagabondul) ale carui purtari nu erau deloc asemeni numelui.
E grav ca nu exista o minima autocenzura. O tzatza contesta un reprezentant remarcabil al unei generatii de scriitori romani.
Dacă Steer s-ar apuca să citească niște studii serioase privind vaccinurile și ulterior ar recunoaște că a greșit luptând contra vaccinării, aș putea să o iert că nu știa de această neconcordanță între dicționare.
Până la urmă: ”Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.”
De altfel am verificat cu atenție pe dexonline.ro înainte de a posta:
https://dexonline.ro/intrare/drag/240200/paradigma
PS: Pentru varianta din DEX trebuie apăsat butonul ”arată variantele”.
La "drag (adj.)" sau "dragă (persoană)" gasesc dragii
În fine, mai jos un link către un screenshot, ca să fie mai simplu și să nu mai existe confuzii:
https://i.imgur.com/VIiK5Sl.png
Între timp, pentru mai multă siguranță, am verificat și cu un coleg care avea un DEX din '98 în format fizic, și pentru adjectiv apare așa:
DRAG, -Ă, dragi, -e, adj.
Deci ghinion, tot forma cu ”-e” apare și în formatul fizic al DEX-ului pentru plural feminin, deci automat, conform logicii din articolul găsit de tine, trebuie folosit sufixul ”-ei” pentru genitiv-dativ.
Și nu este un caz izolat, sunt o groază de alte adjective care se conjugă cu ”-e” la feminin plural în loc de ”-i”, un exemplu fiind ”aprig”, pluralul feminin fiind ”aprige”, nu ”aprigi”, inclusiv in DOOM.
Dar bun, să presupunem că DEX-ul nu are dreptate, și singura variantă corectă pentru ”drag” este cea din DOOM. Dacă o astfel de greșeală s-a putut strecura în DEX și a rămas necorectată ani de zile, ce pretenții mai ai de la Olivia?
Nu pot să o sufăr din cauză că e contra vaccinurilor, fără niciun motiv rezonabil. Dar asta nu însemnă că trebuie să ignorăm faptul că exista dicționare importante care îi dau parțial dreptate aici.
Iar despre ideea autorului articolului din Deșteptarea, că putem pronunța cum vrem, dar trebuie să scriem într-un singur fel, nu pot să fiu de acord. Sunt multe cuvinte care au mai multe variante inclusiv în forma scrisă. De exemplu, căpșuni/căpșune referitor la fruct, nu la plantă, care are doar varianta căpșuni.
Până și cei care au râs de Elena Băsescu cu ”succesuri”, au ignorat faptul că până în 1986 această formă încă era publicată în diverse dicționare, de exemplu dicționarul de neologisme, devenind nerecomandată ulterior.
Limbile evoluează permanent, altfel am vorbi toți in continuare în limba latină. Având în vedere cât de folosită este varianta cu -e pentru plural feminin, nu m-ar mira ca în următoarea ediție DOOM să fie inclusă și această variantă ca alternativă.
http://www.romanianvoice.com/culture/povesti/pi-ileana_simziana.php
http://www.romanianvoice.com/culture/povesti/pi-tinerete_fara_batranete.php
Între timp am găsit un articol pe aceeași tema cu cel din ”deșteptarea” având aceeași concluzie, dar explicând mai bine și mai nuanțat problema:
https://www.literparc.ro/dragile-mele-sau-dragele-mele/
În plus, acest articol exprimă opinia că și DOOM ar trebui să includă ca acceptate măcar cele mai frecvent folosite variante de declinare cu -e pentru adjectivul ”drag” la feminin plural, suplimentar față de variantele recomandate cu -i.
De asemenea, confirmă că în DEX, din motive necunoscute, încă apare doar forma neliterara cu -e pentru adjectivul drag la feminin plural, ceea ce confirmă încă o data ce am spus în postarea inițiala, votata negativ cu furie.
În fine, am pierdut deja prea mult cu bazaconia asta, pentru mine lucrurile sunt acum foarte clare. În rest, fiecare să tragă acum propriile concluzii. Informații sunt suficiente.
Inca astept sa vad cum vine Steer cu dovezi la tot ce crede ea. Dar dovezi, dovezi, studii, nu statistici si impresii despre site-uri obscure. Sa vina doctori cunoscuti (nu care au fost renegati sau controversati) si sa argumenteze cu cazuri concrete, analize de sange, gene etc.
Si sa vedem cum vaccinurile care au bucati de bebe, mercur si cipuri 5G provoaca boli inexistente. Ah !! Ca o fi fost un procent de cazuri pucntuale cauzate de alti factori sau o susceptibilitate la X tratament? Da, asta e posibil. Dar nu are legatura cu vaccinul, cat cu interactiunea. Sa ceri ca un tratament sa se aplice la ORICE om de pe planeta, indiferent de boala, comorbiditate, varsta, sex sau altceva este nu doar absurd sau imbecil, ci denota superficialitatea necunoasterii.
As face o analogie despre o anecdota faimoasa si deloc plina de complimente despre lacate si chei comparate cu barbati si femei, dar nu vreau sa se creada ca-s misogin. Sincer, nici macar ea nu ar merita o astfel de anecdota, chiar daca poate altii i-ar spune-o.
Mi se pare trist ca cei ca ea cer celor care lucreaza de-o viata la asta sa aduca dovezi ca-s bune, in loc sa vina cei ca ea cu dovezi ca nu-s bune. Si nu 1 din 1000 sau 100 sau 10000, ci procente serioase la un esantion corect si concret.
Dar ce sa-i spui dragei de ea? Ooops, nici eu nu ma pricep la "dragii de vaccine".
And my favourite: Prostul intotdeauna iese in fata, sa il vada toata lumea. Desteptul sta in spate, sa vada toata lumea.
Si nu in ultimul rand: Fiecare pasare pe limba ei piere.
Olivia nu va pieri pe Limba Romana, clar!
De ce iti dai tu cu parerea, mai draga?
In ce calitate?
PS. Altfel Livia e superba in suficienta ei ! Dar sa scrie sub pseudonim !
o dragă mamă → nişte dragi mame → (al…) unei dragi "
Sunt imposibile combinaţiile mame *drage/(al…) unei mame *drage.
Există cuvântul drage în limba română?
Da, este pluralul de la substantivul dragă: „1. navă sau aparatură cu care se draghează; 2. instrument în formă de sac sau de plasă cu care se colectează organismele vegetale sau animale de pe fundul apelor – fr. drague” (DEX).
Pe ce ne bazăm
În DOOM2 (2005) se menţionează: „drag, adj. /…/ fem. dragă, g.-d. art. dragii (dragii mele fiice), pl. dragi, art. dragile (dragile mele fiice)”.
https://www.desteptarea.ro/romana-pentru-toti-dragei-mele-sau-dragii-mele/
Sunt imposibile combinaţiile mame *drage/(al…) unei mame *drage.
Există cuvântul drage în limba română?
E ca si cand ai spune : unei mame bune . Si apoi ai spune : Exista cuvantul bune in limba romana ? Sigur ca exista si vine de la buna asa cum drage vine de la draga....
https://www.versuri.ro/versuri/george-toparceanu-in-drum-_5n17.html#
In prima strofa scrie "dragei mele" si nu "dragii mele" .
Părul lui i-atinge părul,
Şi atunci c-obrazul roş
Ea apleacă gene lunge
Peste ochii cuvioşi.
Tostusi, hai sa fim noi oameni cu ea. Sa jignim un om care nu e in deplinatatea facultatilor mintale, nu se face, sa ii ascultam elucubratiile, nu are rost.
Nu ma omor dupa Cartarescu, dar e cert o prapastie intre el si Steer. Ar putea sa-si aleaga alte tinte, Carterescu e una gresita rau.
Asta-i tot.
Bine ca Selgros si alte companii se afiseaza cu imaginea lui Andi Moisescu desi multi copiii au murit pentru ca parintii nu i-au vaccinat la sfatul Oliviei Steer
si acolo unde sunt multi e putere, nu mai e nevoie de creier
Suntem alaturi de tine.
Eventual un duet cu Veorica pe teme de vaccin si politica externa. Si fotbal, daca nu cer prea mult
cumva a3 și rtv,haznalele alea infecte?
sunteți mulți la masă?
Indiferent de valoarea unei persoane publice, nu are ce sa caute sa faca "reclama" la un vaccin.
Campania din Romania cu "vaccinul este sigur" contravine chiar declaratiilor producatorilor care spun ca nu stiu si nu au date in privinta multor posibile "probleme"
dativul ptr draga este fix ce-a zis nea costel, drojdierul.
2 inculti.