Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este vizat de o plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pentru atitudinea avută în toată perioada pandemiei, în care a contestat măsurile impuse de autorități. Plângerea penală a fost depusă la Poliția Județeană Constanța și a fost trimisă joi Parchetului Curții de Apel. Arhiepiscopia Tomisului a reacționat spunând că plângerea penală este neîntemeiată, iar unul dintre motivele invocate este că IPS Teodosie nu poartă răspunderea purtării măștii de către participanții la slujbe sau a păstrării distanței fizice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că plângerea penală a fost depusă de către un cetățean miercuri, în ziua în care IPS Teodosie a oficiat slujba de Bobotează la care au luat parte mii de oameni, mulți dintre ei asistând la ceremonii umăr la umăr, fără a respecta vreo regulă de distanțare. Plângerea penală vizează însă atitudinea generală a IPS Teodosie, de la debutul pandemiei, au menționat sursele citate.

Joi, plângerea penală pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor a fost declinată Parchetului Curții de Apel Constanța, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Parchetului, Mihaela Mergeane.

Arhiepiscopia Tomisului: Plângerea penală este neîntemeiată

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, spunând că plângerea penală este neîntemeiată, iar unul dintre motivele invocate este că IPS Teodosie nu poartă răspunderea purtării măștii de către participanții la slujbe sau a păstrării distanței fizice.

Argumentele Arhiepiscopiei Tomisului:

  • "1. Conform legislației, pelerinajele și procesiunile religioase sunt permise.
  • 2. La eveniment au fost prezenți polițiști și jandarmi care s-au asigurat de respectarea normelor sanitare în vigoare.
  • 3. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu poartă răspunderea păstrării distanței fizice sau a purtării măștii din partea participanților la slujbă, aceste responsabilități fiind ale fiecărui participant în parte".

Cum a sfidat IPS Teodosie autoritățile

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat inclusiv în instanță restricțiile impuse din cauza pandemiei privind organizarea pelerinajelor și a sfidat autoritățile, oficiind în continuare slujbe religioase cu un număr mare de oameni.

La slujba de Bobotează oficiată miercuri, IPS Teodosie cgmase 10.000 de oameni. Potrivit jandarmilor, la ceremonii au luat parte 2.500 - 3.000 de persoane. Oamenii au asistat la slujbă fără să respecte regulile de distanțare, mulți stând umăr la umăr. La plecarea procesiunii către Portul Tomis, IPS Teodosie le-a spus oamenilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, "să nu supărăm autorităţile".

De asemenea, de Crăciun, arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba în Catedrala Arhiepiscopală, cu participarea mai multor persoane, deși Constanța era în carantină, fiind interzise slujbele în interiorul bisericilor, cu excepția celor la care participă doar personalul clerical.

În luna noiembrie, IPS Teodosie a contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență prin care erau interzise pelerinajele, astfel încât să poată fi organizat pelerinajul de Sfântul Andrei. Arhiepiscopul Tomisului, care a pierdut în instanță, a fost reprezentat de avocata Diana Șoșoacă, actual senator AUR.

IPS Teodosie i-a scris atunci premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: "Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: "Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.

Ceremoniile religioase de la Peștera Sfântului Andrei din localitatea constănțeană Ion Corvin au avut loc cu restricții pentru credincioșii care nu își aveau domiciliul în localitate, fiind mobilizați peste 130 de jandarmi şi poliţişti.

Prelatul a declarat atunci într-o emisiune la Constanța TV că dacă unii credincioși se vor infecta cu coronavirus la pelerinaj și vor muri, ei "pleacă la Dumnezeu”.

Întrebat de moderator dacă nu cumva pierderea unei singure vieţi omeneşti în urma posibilei infectări cu coronavirus la pelerinaj ar fi un preţ prea mare plătit pentru ca evenimentul religios să aibă loc, IPS Teodosie a răspuns:

  • "Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viaţa aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forţa, îi invităm.
  • Este cuvântul Mântuitorului. Cine voieşte, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.
  • Datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creştinat este pentru absolut toţi. Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria mea să îi chem pe toţi la locul acesta sfânt. De aceea, voi face invitaţie publică, inclusiv preşedintelui României, premierului, miniştrilor, dar şi parlamentarilor. Cine crede, să vină”.