Mai mulţi timişoreni s-au revoltat pe paginile de socializare, după ce o pictură murală care reprezintă Catedrala Mitropolitană din Timişoara a apărut pe unul dintre căminele studenţeşti din oraş, însă fără crucile de pe turle. Pictura a fost realizată în cadrul unui proiect girat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Pictura care reprezintă Catedrala Mitropolitană fără crucile de pe turle a stârnit indignarea timişorenilor, care au postat numeroase mesaje pe paginile de socializare, scrie News.ro.
Şi fostul viceprimar al municipiului Timişoara Adrian Orza îşi manifestă revolta faţă de imaginea în care un simbol al oraşului este modificat în acest fel.
”În complexul studenţesc din Timişoara a apărut acest graffiti pe un bloc. Imaginea Catedralei de la care au fost rase semnele Crucii.
Fostul viceprimar spune că înţelege libertatea de exprimare, dar că nu se lasă ”ademenit” să creadă că aceste întâmplări sunt artă.
”Iată că la 30 de ani, o nouă
Reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală a Europei au transmis că ei au fost doar parteneri în proiect, că juriul a fost unul internaţional, iar artiştii sunt din Bucureşti.
O situaţie asemănătoare a avut loc în noiembrie 2017, atunci când pe afişul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timişoara, era reprezentată grafic Catedrala Mitropolitană, însă fără crucea de pe turla centrală. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numărau Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, dar şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Atunci, organizatorii şi-a cerut scuze public şi au precizat că greşeala nu a fost intenţionată, ci doar un efect al unui instrument folosit pentru editarea afişului.
Acum, 11 picturi murale sunt realizate pe clădirile căminelor studenţeşti din Timişoara, în cadrul programului Memoriile Cetăţii, realizat de Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Tema din acest an a programului este istoricul, specificul şi spiritul Timişoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.