​Președintele american Donald Trump a spus că va anunța până la sfârșitul săptămânii nominalizarea sa pentru postul rămas vacant la Curtea Supremă de Justiție după moartea lui Ruth Bader Ginsburg. El a făcut apel la senatorii republicani să se mobilizeze pentru a valida numirea înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, transmit BBC News și The Guardian.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Înainte de a muri, liberala Ruth Bader Ginsburg, omagiată de zeci de americani pentru lupta sa pentru drepturile și libertățile individului, și, mai ales, pentru egalitatea de șanse pentru femei, și-a exprimat dorința ca locul său să nu fie ocupat decât după alegeri.

Președintele Trump susține însă că este obligat de Constituție să facă nominalizarea.

”Ca să nu se înfurie mulțimea, vă spun că va fi femeie. (...) Luăm în calcul cinci juriști incredibili...femei extraordinare din toate punctele de vedere. Adică, sincer, ar putea fi oricare dintre ele, iar anunțul va fi făcut vineri sau sâmbătă”, a spus Trump, la mitingul electoral din Ohaio.

Trump dorește să o înlocuiască pe Ruth Bader Ginsburg cu un judecător conservator.

Numirea ar fi asigurată având în vedere că republicanii sunt majoritari în Senat, iar mișcarea ar înclina balanța în ceea ce privește orientarea de dreapta a Curții Supreme, posibil pentru decenii de acum încolo.

Miza orientării ideologice a celor 9 judecători ai Curții Supreme este una mare având în vedere rolul decisiv pe care îl joacă în privința legilor.

Democrații susțin că forțarea numirii înaintea alegerilor este ”un abuz de putere”.