Legile justiţiei se află încă în lucru și vor fi propuse în dezbatere publică până la sfârșitul lunii septembrie, susține ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Catalin Predoiu Foto: Guvernul Romaniei

"Legile justiției se află încă în lucru, vor fi propuse în dezbatere publică în partea a doua a lunii septembrie, în orice caz până la finalul lunii Septembrie.”, a afirmat Predoiu, citat într-un comunicat de presă.

Ministerul Justiției susține, în același comunicat, că după publicarea lor pe site-ul instituției, până la finalul lunii septembrie, vor fi organizate "largi consultări" cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO, înainte de a fi transmise CSM, unde, de asemenea, vor avea loc largi consultări şi discuţii pe marginea proiectelor.

Ministerul Justiției vorbește despre ”obţinerea unui parteneriat instituţional şi politic larg în susţinerea ulterioară a proiectelor în Parlament”.

Ministerul Justiției a anunțat marți elaborarea a trei proiecte de lege "dintr-un pachet de legi mai amplu, care este în curs de elaborare, pentru realizarea obiectivelor din Programul de Guvernare şi Raportul MCV." Cele trei proiecte de acte normative vizează măsurile speciale pentru instanțe și parchete pentru perioada pandemiei, măsuri temporare pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii şi Parchetul European. Cătălin Predoiu susține că aceste trei proiecte "constituie o <> pentru altele care vor urma".

În 26 august, Președintele Klaus Iohannis spunea că are "mari speranțe" că în această toamnă Ministerul Justiției va finaliza proiectele care să repare legile justiției, "ciuntite" de PSD. Iohannis a mai afirmat că și el a fost nemulțumit că marile dosare au rămas mari restanțe ale justiției, dar că se așteaptă să se lucreze astfel încât cei vinovați că plătească în timp util.

Iohannis a fost întrebat, în conferință de presă, pe ce se fundamentează încrederea exprimată în justiție și ce le spune românilor care văd că Dosarul Revoluției și al Mineriadei trenează, Dosarul 10 august a fost clasat, iar marii infractori pleacă din țară.

Președintele a spus că are toată încrederea că justiția își va face treaba și că se așteaptă să se lucreze astfel încât cei vinovați că plătească în timp util. "Și eu am fost nemulțumit că acele dosare au rămas mari restanțe ale justiției de la noi", a afirmat Iohannis.

El a invocat legile justiției, ciuntite de PSD, care a încercat să controleze justiția, și a spus că așteaptă proiectele de corectare a acestor acte normative.