​Agenția rusă implicată în scandalul alegerilor prezidențiale din SUA, din 2016, a creat un site de știri false, cu orientare de stânga, cu editori fictivi și fotografii trucate, dar a angajat și reporteri freelanceri reali într-o nouă operațiune de manipulare care a fost descoperită și blocată de Facebook și Twitter, relatează The Guardian.

FacebookFoto: Kianlin | Dreamstime.com

Ultima operațiune de manipulare a agenției ruse IRA (Internet Research Agency ) se afla încă la început în momentul în care a fost identificată de către compania Facebook, grație unui pont venit din partea FBI.

Noua publicație de fake news avea 13 conturi și două pagini, cu 14.000 de urmăritori. Potrivit unui reprezentat al Facebook de la departamentul de securitate, operațiunea era destul de bine pusă la punct, editorii fictivi care semnau pe site având conturi pe Twitter și LinkedIn.

Twitter a precizat marți că a suspendat cinci astfel de conturi asociate cu PeaceData, ”o platformă de manipulare pe care o putem atribui unor actori statali ruși”, invocând informații credibile.

LinkedIn încă nu a comentat cazul. Mare parte din conținutul de pe site-ul PeaceData era furat de pe alte site-uri, deși exista și conținut propriu produs de reporterii freelanceri.