Legea adoptată de Parlament în luna mai privind acordarea unor despăgubiri ca urmare a secetei este neconstituţională, a decis marţi Curtea Constituţională, care a admis sesizarea Guvernului. Actul normativ a fost inițiat de mai mulţi parlamentari de la PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Constituţională arată într-un comunicat de presă că a admis obiecţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern şi a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de secetă este neconstituţională, în ansamblul său.

  • "Curtea a statuat că actul normativ criticat contravine dispoziţiilor art.1 alin. (5) din Constituţie, întrucât conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern, ceea ce contravine dispoziţiilor art.138 alin.(5) din Constituţie", spune CCR.

Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile a fost adoptată în 27 mai de Camera Deputaţilor. Actul normativ, iniţiat de mai mulţi parlamentari de la PSD, vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli ale căror culturi sunt afectate de secetă gravă, inundaţii şi temperaturi excesiv de scăzute, sub limita biologică de rezistenţă a plantelor.

Ce prevede legea:

  • Despăgubirile se vor acorda producătorilor agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile numai pentru daune ce depăşesc 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului.
  • Schema va fi notificată anual Comisiei Europene. În situaţia în care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeană solicită modificări privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate în mod corespunzător. În cazul în care Comisia Europeană nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor va rămâne definitiv suportat de la bugetul de stat.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declarat că legea este "populistă" şi nu va putea fi pusă în aplicare, iar premierul Ludovic Orban a cerut atacarea ei la Curtea Constituţională.

"Vedeţi că Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege. Aici trebuie să stăm tare în şa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu există resurse. Parcă vor să ducă România în stare de a nu putea să facă faţă plăţilor. Ăsta-i un asemenea gest de iresponsabilitate. Încercaţi să fiţi mai activi în comunicarea publică, să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situaţie în care foarte greu vom putea face faţă obligaţiilor generate de reglementările adoptate în Parlament", declara atunci Ludovic Orban.