Coloana de mașini care așteaptă luni după-amiază să intre în Grecia, la singurul punct de frontieră deschis între Bulgaria și Grecia se întinde pe aproximativ 3 kilometri, iar timpul de așteptare este în jur de o oră și jumătate, potrivit ultimelor informații transmise de Ministerul român de Externe. Luni dimineață la punctul de frontieră Kulata – Promachonas au fost noi blocaje, iar MAE spune că acestea au fost determinate și de decizia autorităților elene de a nu mai permite intrarea pe teritoriul Greciei a cetățenilor sârbi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentantul Consulatului General al României la Salonic, aflat la fața locului, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de sub 3 kilometri, timpul de așteptare fiind de aproximativ 1 oră și 30 de minute. Accesul autoturismelor se realizează pe patru benzi, fiind operaționale și trei puncte de testare pentru infecția cu COVID-19. Durata procedurilor efective de verificare a documentelor și efectuarea testării este de aproximativ 3-4 minute.

MAE precizează că în cursul dimineții blocajele au fost determinate și de decizia autorităților elene de a nu mai permite intrarea pe teritoriul Greciei a cetățenilor sârbi.

Ca și în zilele anterioare, reprezentanți ai CG Salonic sunt prezenți în punctul de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul, iar autoritățile române continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare, mai spune MAE.

Șa singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Grecia deschis traficului rutier pentru turiști, Kulata-Promachonas, au fost cozi kilometrice începând din 1 iulie.

Autoritățile elene au menționat că limitarea accesului turiștilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia.

Guvernul elen a stabillit cum vor fi primiți turiștii în țară, existând protocoale pentru fiecare modalitate (aeriană, pe mare sau uscat) prin care aceștia ajung în Grecia. Turiștii vor putea intra în Grecia doar după completarea Passenger Locator Form (Formularul de localizare a pasagerilor).

Astfel, toți turiștii care merg în Grecia sunt obligați să completeze online un formular numit Passenger Locator Form cu cel puțin 48 de ore înainte de a intra în țară, în care trebuie să dea informații detaliate privind punctul de plecare, durata șederilor în alte țări, precum și adresa la care vor sta în Grecia. După ce turiștii au completat formularul, aceștia vor primi un email de confirmare cu privire la depunerea formularului. Călătorii vor primi Formularul de localizare cu codul QR cu o zi înainte de sosirea în Grecia.