O asociație a procurorilor îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu-l numească pe Bogdan Licu în funcția de prim adjunct al procurorului general, apreciind că acesta „nu îndeplinește criteriile legale de numire în ceea ce privește buna reputație”.

AMASPFoto: AMASP

„(...) în mod public AMASP solicită președintelui României să nu îl numească în funcția de prim-adjunct al procurorului general pe domnul procuror Bogdan Licu deoarece acesta nu îndeplinește criteriile legale de numire în ceea ce privește buna reputație, o astfel de acțiune fiind de natură să prejudicieze imaginea Ministerului Public și a sistemului judiciar”, se arată într-un comunicat al Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP).

Comunicatul vine după ce, în interviul susținut luni în fața Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu a declarat că a făcut parte din masonerie, dar și-a dat demisia în 2012.

AMASP atrage atenția că, în perioada 2008-2012, în declarația de interese a acestuia nu s-a menționat că „ar fi membru într-o astfel de organizație, conduită care constituie infracțiunea de fals în declarații”.

„În acest context, având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror”, potrivit sursei citate.

Astfel, consideră AMASP, Bogdan Licu „s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată” și „nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public„. „În consecință, solicităm public inspecției judiciare să declanșeze verificări în cazul autodenunțului formulat astăzi de procurorul Bogdan Licu în fața secției de procurori, existând suspiciuni de săvârșire a abaterilor disciplinare prev la art. 99 lit a și b din legea 303/2004 modificată”, mai spune asociația.

În plus, AMASP cere celor 3 membri care au participat la ședința Secției pentru Procurori și care au acordat un vot favorabil numirii lui Bogdan Licu „să își prezinte public argumentele pentru această opțiune, având în vedere că nu pot exista decât motive informale pentru numirea acestui candidat în funcția amintită anterior”.