​Cele 12 hectare din Parcul IOR care fuseseră retrocedate printr-o decizie a fostului primar Adriean Videanu vor redeveni domeniu public, prin hotărâre a instenței, a anunțat vineri primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. El a făcut anunțul în parc, unde i-a chemat pe jurnaliști și a măzgălit cu un spray grafitti un panou pe care scrie: "Proprietate privată, teren retrocedat în 2005 de Adriean Videanu (...)".

zona retrocedataFoto: Hotnews

Decizia a fost luată de Curtea de Apel București și vizează un teren de aproape 12 hectare din parcul IOR, aflat între bd. Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului. Spațiul verde a fost retrocedat Mariei Cocoru, în 2005, de către fostul primar al Capitalei Adriean Videanu.

"Anunţ un mare succes, un enorm succes, în care statul român începe să demonstreze că este mai puternic decât mafia retrocedării terenurilor. (...) Pentru mafia retrocedării terenurilor este zi de doliu. Avem hotărâre judecătorească, în procesul pe care l-a intentat Primăria Sectorului 3. Decizia spune aşa: Admite cererea de chemare în judecată şi constată nulitatea absolută a dispoziţiei administrative nr. 4333/18.05.2005 a primarului general al Municipiului Bucureşti. Cele 12 hectare care au fost retrocedate ilegal în Parcul IOR vor deveni domeniu public prin această hotărâre a instanţei de judecată", a anunțat Robert Negoiță, care i-a chemat acolo pe jurnaliști, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă este vorba despre o hotărâre definitivă, el a replicat că este o hotărâre pe fond şi a spus că speră că nu se va face recurs. El a afirmat că primăria vrea să facă parc pe parcela de 12 hectare, dar va putea doar după ce va trece perioada în care este posibil recursul.

"Eu mă aştept să nu facă recurs. (Dacă fac recurs - n.r.) trebuie să ne judecăm. (...) Într-o lume normală, nu au nicio şansă. Pe fond se judecă şi este cât se poate de clar, nu e loc de nicio interpretare: 'constată nulitate absolută' şi ne dă şi cheltuieli de judecată şi tot. În consecinţă, nu văd cum ar putea un judecător să vină să ne spună: 'Nu, domnule, parcurile astea, de fapt, merg şi aşa", a susținut primarul.

Negoiță a vorbit despre "mafia terenurilor cu tentacule în politică", despre "un grup infracţional mare şi puternic" și a spus că Primăria a iniţiat demersuri în Justiţie şi în ceea ce priveşte alte terenuri retrocedate în mod similar.

El a făcut și o "regie" - a luat un spray grafitti, cu care a tras câteva dungi negre pe panoul din apropierea parcului, pe care scrie: "Proprietate privată, teren retrocedat în 2005 de Adriean Videanu prin hotărârile de primar general 4333/2005 şi 43334/2005". De asemenea, a dezvelit un nou panou pe care scrie: "Primăria Sectorului 3 a demonstrat în instanţă că 12 hectare ale Parcului IOR au fost furate de mafia retrocedărilor. Împreună cu Justiţia vom reda acest parc comunităţii".

Primăria Sectorului 3 a atacat, în 2016, titlul de proprietate şi punerea în posesie, după ce 12 hectare din Parcul IOR au fost retrocedate în 2005 de primarul general de la vremea respectivă, Adriean Videanu. El a anunţat, în luna iulie, că depune la Parchetul General o plângere penală cu privire la situaţia spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă retrocedate în Sectorul 3.