Cabinetul Boris Johnson s-a reunit joi în prima ședință de la instalarea în Downing Street a noului lider al conservatorilor, la finalul căreia premierul s-a adresat, pentru prima dată, Camerei Comunelor. Noul premier a spus că întregul său guvern este angajat în misiunea de a părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie sau chiar mai devreme, într-un moment de o importanță istorică pentru Regatul Unit, cu sau fără acord. Johnson a mai declarat că ”după Brexit, Marea Britanie va fi cel mai tare loc de pe pământ”, reinterpretând astfel formula cu care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA (Make America great again).

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 13.50: Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, se adresează Parlamentului, acuzând situația economică și austeritatea. El a susținut că oamenii nu pot avea încredere în noul premier în condițiile în care acesta pregătește scutiri de taxe pentru cei bogați, pentru cei care i-au finanțat campania.

El l-a mai acuzat pe Boris Johnson că ”se supraestimează” și l-a somat să spună dacă încearcă să reintroducă pedeapsa capitală (statele membre UE nu au voie să aibă o astfel de reglementare în codul penal).

Jeremy Corbyn mai spune că Boris Johnson este responsabil de situația creată având în vedere că a făcut parte din guvernul britanic.

Liderul opoziției mai afirmă că elita nu va avea nimic de pierdut dacă Marea Britanie iese din UE fără acord.

”Dacă Boris Johnson are încredere în planul său ar trebui să meargă cu el în fața electoratului”. În cazul unui nou referendum privind planul Johnson, partidul laburist va milita pentru rămânerea în UE, a mai declarat el.

UPDATE 13.33: Premierul Boris Johnson se adresează pentru prima oară Parlamentului.

”Trebuie să restaurăm încrederea poporului în democrația noastră și putem face asta punând în practică rezultatul referendumului din 2016. Aș prefera să părăsim UE cu un acord, cred că încă este posibil, dar trebuie să fim realiști acordul negociat de predecesorul meu a fost respins de Parlament de trei ori. (.,..) Suntem pregătiți să negociem o nouă înțelegere”, a afirmat Johnson.

Marea Britanie este gata să părăsească UE și fără acord în cazul în care liderii europeni nu vor să negocieze, a mai spus el.

Johnson a declarat că guvernul său va începe imediat să lucreze pentru a pregăti Brexitul.

În ceea ce privește celelalte priorități, noul premier a spus că este nevoie de un nou sistem de imigrație, ca prim pas al unei reforme radicale a acestui sistem.

Un alt obiectiv ar fi alocarea de fonduri suplimentare pentru a avea mai mulți polițiști pe străzi. ”Vom aloca mai mulți bani pentru sistemul asigurărilor de sănătate și pentru educație și pentru a avea mai mulți polițiști pe străzi”, a spus el, în fața parlamentarilor.

Boris Johnson a susținut că acesta ar fi începutul unei noi ”epoci de aur” pentru Regatul Unit.

UPDATE 12.09: Johnson le-a spus miniștrilor că au de îndeplinit o sarcină de o importanță istorică, aceea de a duce la bun sfârșit scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană până la 31 octombrie.

”Ne așteaptă o sarcină deosebit de grea. Într-un moment crucial pentru istoria țării noastre, suntem angajați, cu toții, să părăsim Uniunea Europeană la 31 octombrie sau chiar mai devreme, fără dacă și cu parcă„, a declarat Boris Johnson la începutul primei ședințe a cabinetului său, potrivit Reuters.

Miercuri seara, după ce numirea sa a primit undă verde de la Regina Elisabeta a II-a, conform unei proceduri mai curând formale (decizia de a o înlocui pe Theresa May a fost luată prin vot de partidul conservator-n.red), Boris Johnson a anunțat și componența noul cabinet, format în esență de politicieni care au făcut campanie pro-Brexit.

Astfel, Dominic Raab și Priti Patel au revenit în guvernul de la Londra în calitate de ministru de externe, respectiv ministru de interne, în timp ce Sajid Javid a fost numit ministru al finanțelor. Mai mult de jumătate din miniștrii Cabinetului Theresa May, inclusiv principalul contrcandidat al lui Johnson pentru șefia conservatorilor Jeremy Hunt au demisionat sau au fost demiși.

În primul său discurs susținut la reședința oficială a premierului, în 10 Downing Street, Johnson a subliniat că este hotărât să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană la dat de 31 octombrie (convenită de fostul premier cu liderii de la Bruxelles, după mai multe amânări) și că Brexit-ul nu este o chestiune de ”dacă și parcă”.

Marea Britanie trebuia să părăsească UE pe data de 29 martie a.c. însă acordul care reglementează condițiile ieșirii din blocul comunitar, negociat de fostul premier Theresa May cu liderii europeni, a fost respins de Parlamentul de la Londra de trei ori. Același parlament a respins însă și varianta unei ieșiri fără acord.