Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc, oligarh acuzat de ani de zile de control din umbră asupra Moldovei, a anunțat vineri că părăsește guvernarea și, după aproape o săptămână de rezistență, sunt de acord să cedeze puterea noii coaliții dintre pro-ruși și pro-europeni, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vom intra în opoziție", a declarat vicepreședintele Partidului Democrat Vladimir Cebotari la televiziune, în timp ce acuza coaliția cărefuză dialogul.

Acest mic stat, o fostă republică sovietică prinsă între Ucraina și Uniunea Europeană, a fost blocată într-o criză politică de la alegerile legislative din februarie, care nu au evidențiat o majoritate clară în Parlament.

Situația a devenit confuză weekend-ul trecut odată cu formarea unei coaliții fără precedent între pro-ruși și pro-occidentali, susținută atât de Moscovacâtși de europeni, pentru a face front comun împotriva puternicului oligarh Vlad Plahotniuc, ai cărui suporteri au încercat o lovitură de stat cu sprijinul Curții Constituționale.

Aceastadin urmă l-a eliberat duminică timp de câteva ore de îndatoririle sale pe președintele pro-rus Igor Dodon ales în 2016. Ea l-a înlocuit cu prim-ministrul Pavel Filip, un adversar politic membru al Partidului Democrat, care a dizolvat Parlamentul și a convocat imediat alegeri parlamentare anticipate.

Dar Dodon a anulat marți dizolvarea Parlamentului, escaladând conflictul dintre cele două guverne careîși susțineau fiecare legitimitatea lor: cel al lui Pavel Filip, la putere din 2015, și guvernul numit sâmbătă de către Parlament, compus din Partidul socialistului Igor Dodon și alianța ACUM a Maiei Sandu.

Scopul declaratalacestei coaliții este de a-l îndepărta de la putere pe Vlad Plahotniuc, o figură controversată.

Statele Unite au salutat vineri angajamentul ambelor părți "de a transfera în mod pașnic puterea,reflectând voința poporului moldovenesc".

"Facem apel la reținere în această perioadă de tranziție", a adăugat într-un comunicat Departamentul de Statal SUA.