Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că directiva privind prezumția de nevinovăție trebuie transpusă în legislație până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție, pentru a evita sancțiuni. El dă vina pe Opoziție pentru decizia Comisiei de a declanșa procedura de infrigement împotriva României pentru netranspunerea directivei, pentru că a blocat dezbaterea și a atacat la CCR. Directiva a fost folosită de coaliția de guvernare drept pretext pentru a face ample modificări ale codurilor penale.

Tudorel ToaderFoto: Guvernul Romaniei

”Simple precizări, referitoare la ne/transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție! În iulie 2017, Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Guvern. În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat. În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților. Camera deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială. Dezbaterile au fost blocate iar opoziția a contestat respectiva comisie la CCR! Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

El nu face nicio referire la varianta emiterii unei ordonanțe de urgență pe această temă.

Este puțin probabil ca România să fie trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) pentru netranspunerea directivei privind respectarea prezumției de nevinovăție, însă „doar o minune” mai poate salva România de la a fi dată în judecată de Comisia Europeană și obligată la plata de sancțiuni pentru netranspunerea unei alte directive, care se referă la combaterea spălării banilor - a declarat, vineri seara, pentru HotNews.ro, Răzvan Horațiu Radu, fostul agent guvernamental care a reprezentat România în fața CJUE.

Comisia Europeană a informat, joi, 11 state membre, printre care și România, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care aceste țări ar fi trebuit să transpună în legislațiile lor naționale o directivă europeană care obligă autoritățile să protejeze prezumția de nevinovăție a justițiabililor. În cazul Românei, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru HotNews.ro surse europene. În schimb, modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiției, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum.