Guvernul de la Budapesta va lansa o serie de măsuri pentru a stopa declinul demografic până în 2030, a spus premierul ungar Viktor Orban, care a acuzat democrațiile liberale de subminarea familiilor tradiționale, scrie Reuters.

Viktor OrbanFoto: Flickr/ European People's Party

Orban a declarat că problema cheie este dacă națiunea ungară este conservată ”biologic și numeric” și ce poate face guvernul pentru a opri declinul demografic. El a adăugat că va lansa un plan serios de politici publice în acest sens, fără a da însă detalii.

Democrațiile liberale au eșuat în ceea ce privește stoparea imigrației, protejarea culturii creștine sau întărirea familiei tradiționale bazată pe uniunea între bărbat și o femeie, a mai spus el.

”Sunt multe tipuri de familii, mai multe stiluri de viață și democrația liberală spune că nu are trebui să facem diferența între acestea...vrea să asigure tratament egal prin lege...și acesta este motivul, unul dintre motivele pentru care trecem printr-un declin demografic”, a mai susținut el, într-o declarație pentru un post de radio.

Potrivit datelor statistice, în ultimele decenii, populația Ungariei a cunoscut un declin constant. De când a fost ales Orban, declinul s-a accentuat, populația ajungând la 9.771.000 în ianuarie 2018, de la 10.014.000 în 2010.

Orban a mai susținut că până în 2030 Europa și Ungaria ar trebui să treacă într-o perioadă de redefinire ca democrație creștină. "Democrația creștină ne protejează de migrație, apără granițele, sprijină modelul familiei tradiționale formată din bărbat și femeie, și consideră naturală protejarea culturii creștine”, a mai declarat premierul Ungariei.