Președintele Klaus Iohannis, aflat joi la Pitești pentru dezbaterea "Industria auto, motorul dezvoltării economiei. Factori de creştere a competitivităţii”, a criticat lipsa de rezultate a guvernării.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”În afară de hărți colorate și planuri frumoase, lumea se uită și la rezultate, iar cei 15 kilometri de autostradă dați în folosință în ultimul an și jumătate înseamnă ridicol de puțin”, a acuzat șeful statului.

”De aceea, îmi doresc să văd oameni mai responsabili în funcții executive care să gândească dincolo de interesul de partid, în interesul României”, a declarat Iohannis, care a lăudat administrația locală din județ și din Pitești, ”care dovedește cum se poate abroda cu succes aceste lucruri”.

El a spus că, dacă adunăm câţi kilometri de autostradă au promis guvernanţii din ultimii 20 de ani, ”am avea autostrăzi cât China”, potrivit Mediafax. El a deplâns şi ceea ce a numit ”euroofuscare”, adică faptul că guvernanţii, în loc să corecteze când li se atrage atenţia asupra unor lucruri, ies la televizor şi inventează scuze.

Preşedintele Iohannis a precizat că, din păcate, planurile pentru infrastructură se găsesc pe hârtie, frumos colorate.

”Dacă am aduna promisiunile de kilometri de autostradă făcute de guvernanţi în ultimii 20 de ani, am avea autostrăzi cât China”, a adăugat şeful statului, spunând că nu înţelege de ce nu se trece la realizarea proiectelor, în condiţiile în care sunt şi bani, este şi nevoie de acestea.

Preşedintele a explicat că fondurile europene sunt importante, pentru că sunt destinate dezvoltării regionale, dar că marile proiecte au nevoie de pregătire de specialitate şi de voinţă politică pentru a fi puse în practică. El a spus că majoritatea proiectelor de infrastructură sunt proiecte fazate, adică nu au fost realizate în exerciţiul bugetar 2007-2013 şi au fost trecute în 2014-2020, însă nici acum nu vor fi realizate.

Iohannis a arătat că, dacă de la Craiova sunt transportate automobile în Europa, durata medie de transport până la Curtici este de 24 de ore, iar de acolo până în Europa de Vest este de 12 ore. El a spus că tronsonul Cluj-Curtici, proiect prevăzut pentru fondurile europene, dar că CFR spune că ”speră” să înceapă execuţia abia în 2022, în condiţiile în care ciclul de finanţare se încheie în 2020.

”Alt proiect important - Autostrada Moldova, cu toţii ne-o dorim (...) Există un proiect pe fonduri europene autostrada Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, care acum e deja amânat cu 4 ani. De ce oare? Pe de altă parte, acolo unde se lucrează de multe ori anapoda”, a subliniat Klaus Iohannis, dând ca exemplu tronsonul de autostradă Deva-Lugoj, care trenează pentru că s-a început proiectul fără acordul de mediu complet.

”În mod normal, de aici guvernanţii ar fi trebuit să înveţe ceva, dar, surpriză, nu. Tronsonul 1 Piteşti - Cutrea de Argeş şi tronsonul 5 au intrat în procedură de licitaţie, ce credeţi?, făfă acord de mediu. Acum, sigur, speranţa este să nu fie probleme şi să fie luat acordul pe parcurs. Dar dacă păţim ca pe Deva-Lugoj şi stăm cinci ani ca să rezolvăm probleme care ar fi putut si uşor evitate dacă s-ar fi făcut respectivul studiu în timp util”, a mai declarat preşedintele.

El a spus că ”bani sunt, nevoie este, ceea ce lipseşte e o abordare serioasă, o aplecare asupra acestor chestiuni”.

Iohannis vizitează joi uzina Automobile Dacia de la Mioveni, unde va avea discuţii cu membri ai conducerii şi cu angajaţi ai companiei şi, de asemenea, va participa, la Piteşti, la o dezbatere despre industria auto, organizată de Asociaţia Constructorilor de Automobile din România.