Ion Iliescu a fost chemat marți la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință extinderea anchetei în Dosarul Revoluției. Fostul președinte este acuzat de infracțiuni împotriva umanității pentru perioada 22-27 decembrie. El a refuzat să facă orice fel de declarații de presă, însă avocatul său a spus că fostul șef de stat se consideră nevinovat și că, la vremea respectivă, a făcut ceea ce i s-a părut ”absolut onest și corect”.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

UPDATE: Ion Iliescu a plecat de la Parchetul General, fără să dea vreo declarație de presă, deși reporterii au insistat cu întrebările referitoare la decizia procurorilor de a-l pune sub acuzare pentru fapte cuprinse în perioada 22-27 decembrie.

Un bărbat i-a strigat: ”Criminalule! A venit vremea să plătești!”. El i-a urat lui Iliescu să stea la închisoare ”măcar o zi”.

UPDATE: Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a spus că fostul președinte se consideră nevinovat pentru faptele pe care le-a întreprins la acea vreme. ”La momentul acela se gândea cineva că o să răspundă peste 30 de ani pentru o chestiune care la vremea respectivă i s-a părut absolut onestă și corectă?”, a spus avocatul.

Fostul președinte a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, la sosirea la parchet.

În data de 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

În cazul lui Ion Iliescu, s-a cerut urmărirea penală pentru intervalul 22-27 decembrie 1989, având în vedere că acesta a fost „membru și președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale (din 22 decembrie 1989), organism care de facto a exercitat puterea executivă și legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariția Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când președintele consiliului a primit rolul unui șef de stat, iar atribuțiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive”.

Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunţa că, în urma administrării de probe în dosarul "Revoluţiei", concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.

În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piaţa Palatului şi la declanşarea protestelor în Bucureşti.

Totodată, procurorii susţineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgovişte, locaţia unde s-a aflat cuplul Ceauşescu, dar şi ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidenţial.