Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a afirmat că dacă Viorica Dăncilă va fi suspendată din funcție, după 45 de zile Guvernul va fi dizolvat, fiind vorba despre o ”revocare atipică, ascunsă” a premierului, transmite Mediafax. Declarația vine după ce liderul liberal Ludovic Orban a depus o sesizare împotriva premierului, pe care îl acuză de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

”Dacă (premierul Viorica Dăncilă -n.r.) ar fi suspendată din funcție și nu se întoarce în 45 de zile, adică nu se rezolvă procesul penal în 45 de zile, urmărirea penală, dacă nu se dă o soluție care să spună ori că e albă ori că e neagră, ea rămâne suspendată. Adică după 45 de zile nu mai este guvern”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, explicând ce se poate întâmpla dacă, în urma unei eventuale puneri în mişcare a unei acţiuni penale împotriva premierului, președintele Klaus Iohannis o va suspenda pe Viorica Dăncilă.

El a precizat că, potrivit Constituției, dacă premierul este în imposibilitatea de a-și exercita mandatul mai mult de 45 de zile, Guvernul se dizolvă.

”Ar fi un lucru atipic, anormal. Nu e chiar constituțională chestia asta, pentru că avem text care spune că președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar însemna că dacă îl suspendă și să împlinesc 45 de zile și nu se poate întoarce în funcție, ar fi practic o revocare, ceea ce Constituția nu permite. Din 2003 este text clar, un text cât se poate de ritos care spune - președintele nu-l poate revoca pe primul ministru. Asta ar fi o revocare atipică, o revocare ascunsă. Nu-mi imaginez cum ar putea să se întâmple acest lucru”, a adăugat Zegrean.

El a reamintit că atunci când a fost redactată actuala Constituție nu a fost prevăzută și o astfel de situație.

”Nimeni nu s-a gândit la suspendarea și a premierului, să încheie astfel mandatul unui guvern. Eu am fost acolo când s-a scris Constituția și nimeni nu a avut în vedere această modalitate de încetare a mandatuluio, de revocare, ori textul de la articolul 107 este cât se poate de clar - președintele nu îl poate revoca. Asta înseamnă că în nicio situație și sub nicio vorbă. Nu știu ce să zic, e complicat. Din nou va fi pusă Curtea Constituțională, dacă s-ar ajunge acolo, într-o situație în care să dea o decizie. Până la urmă ”, a mai afirmat fostul președinte al CCR.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus joi o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, acuzând-o de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Liderul PSD a calificat plângerea drept "o tentativă de lovitură de stat", "o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor care îl susţin de a bloca un Guvern", şi a afirmat că orice persoană care susţine acest demers va fi complice la diferite infracţiuni.

Plângerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz.