UPDATE Guvernul a aprobat hotararea privind exproprierile necesare pentru construirea liniei de metrou pana la Otopeni
"Avem astazi pe ordinea de zi, reglementam sau cream cadrul legislativ pentru exproprieri pentru M6. Pe romaneste metroul de la Otopeni. Este, practic, cel mai important pas de pana acum", a spus Tudose.
Proiectul de hotarare se refera la declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Legatura retelei de metrou cu Aeroportul International Henri Coanda-Otopeni (Magistrala 6.1 Mai-Otopeni)".
UPDATE Guvernul a aprobat declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care se afla pe coridorul de expropriere al Magistralei 6 de metrou 1 Mai - Otopeni, etapa necesara pentru inceperea lucrarilor de realizare a obiectivului.
Imobilele supuse exproprierii se afla pe raza Municipiului Bucuresti-Sectorul 1 si a judetului Ilfov- oras Otopeni, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Sumele individuale estimate de catre expropriator, aferente despagubirilor, sunt in cuantum de 62,8 milioane lei si reprezinta despagubirile pentru un numar de 42 de imobile cu o suprafata de expropriat de 39.160 mp. Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Sumele individuale destinate despagubirilor au fost estimate de catre expropriator, pe baza unui Raport de evaluare realizat de un expert evaluator autorizat ANEVAR.
Magistrala 6 realizeaza extinderea retelei actuale de metrou din statia 1 Mai pana la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, pe o lungime de 14,2 km si un numar de 12 statii. Aceasta noua magistrala asigura legatura directa intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni.
Aceasta magistrala va permite legarea directa intre Gara de Nord si Aeroport Otopeni, fara transbordarea calatorilor prin schimbarea peroanelor si a trenurilor.
Termenul estimat de incepere a lucrarilor este a doua jumatate a anului 2018, iar durata de executie este de 48 de luni.
Proiectul este inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti- Ilfov.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
PS: drumul taberei cand il termina..? (apropos de linia asta: putea fi facuta fara probleme pe piloni deasupra scuarului de pe mijlocul bulevardului)
Zona de nord deja prea aglomerata pentru a suporta cresterea traficului aerian preconizata in viitor.
Otopeni - 1 Mai
1 Mai - Gara de Nord
Gara de Nord - Piata Victoriei
Piata Victoriei - Piata Unirii.
Planificare de doi lei. Ar trebui sa ma bucur ca e ceva decat nimic banuiesc.
Daca sapa cineva sigur afla ca terenurile care vor fi expropiate sunt detinute de politicieni, achizitionate nu de mult prin interpusi.
De atunci proiectul sta blocat. Probabil ca trebuie ceva cascaval pt Codrin sa se poata construi...
Asta e tara. Astia sunt alesii. Ii meritam? Probabil ca da
GN > Eroilor > tot ce se duce la Preciziei
GN> Unirii > tot ce merge pana in IMGB
Nimeni nu sa o stea sa schimbe trei metrouri cu bagaje cu tot.
Chestia va fi folositoare doar pentru cei care vor sa ajunga la gara sa ia trenul...da cu cfr-ul praf
1Mai-Basarab
Basarab-P. Unirii
Cu siguranta ar fi mult mai ieftin si mai rapid!
Imagineaza-ti cum e sa faci, din bani publici, o lucrare de peste 1 milliard de euro?
Pai din prelungirea caii ferate si construirea unui terminal in aeroport, ce sa iei, de-o bere....
Acum serios - exista atatea exemple in lume, ca nu mai trebuie discutat.
Cel mai bun este Heathrow Express din Londra.
Oricum o sa dureze 15 ani si o sa coste de 3 ori mai mult decat devizul initial.
Din pacate, traim in Absurdistan.
Nu mai bine ar face metrou în toate cartierele dense ale Bucureștiului - de ex. de la Obor - dna Ghica - Colentina, sau în Ghencea etc.?
PS Sunt aceleași autorități care nu-s în stare să facă un pod pentru pietoni în Herăstrău.