Ordonanta de urgenta care modifica modalitatea de numire a presedintelui si vicepresedintilor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a fost publicata marti in Monitorul Oficial, informeaza Agerpres.

Prin aceasta OUG, care a fost adoptata in sedinta de Guvern din 27 aprilie, se modifica legislatia de functionare a ANCOM. Astfel, conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti pe baza propunerii Executivului de catre cele doua Camere ale Parlamentului, reunite in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Alina Petrescu, preciza, la data adoptarii actului normativ, ca mandatul precedentului presedinte al ANCOM a expirat si nu exista drept de semnatura.

"Trebuia numita o noua conducere. (...) ANCOM este o institutie care functioneaza in subordinea Parlamentului. Este absolut firesc ca Parlamentul sa fie cel care decide final asupra conducerii acestei institutii", a explicat Petrescu, dupa sedinta de Guvern din 27 aprilie, fiind intrebata de ce a fost nevoie de aceasta OUG, avand in vedere ca pana in prezent conducerea ANCOM a fost asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial, noua modalitate de desemnare a conducerii ANCOM 'confera garantiile necesare de independenta, coerenta si stabilitate pentru indeplinirea obiectivelor acestei institutii', iar neadoptarea acestor masuri ar fi generat 'efecte negative, concretizate in disfunctionalitati ale activitatii ANCOM'.

OUG a fost adoptata avand in vedere statutul juridic al ANCOM, de autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub control parlamentar, se mai arata in actul normativ. De asemenea, la adoptarea OUG a fost luata in considerare 'necesitatea revizuirii modalitatii de desemnare a conducerii ANCOM in scopul corelarii cu statutul juridic al institutiei'.

Pe 28 aprilie, purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a declarat ca adoptarea OUG pentru modificarea procedurii de numire a conducerii ANCOM reprezinta un alt semnal ingrijorator privind modul netransparent in care actioneaza Guvernul.

''Daca Guvernul si-ar fi dorit sa rezolve aceasta situatie printr-o formula urgenta, avea si instrumentele, avea si timpul la dispozitie, pentru ca, pana la urma, aceasta institutie nu are conducere de ceva luni, deci exista posibilitatea ca situatia sa fie rezolvata prin folosirea legislatiei in vigoare, prin simplul fapt al numirii altor persoane pentru locurile vacante. Recurgerea la ordonanta de urgenta, care a fost inscrisa pe ordinea de zi suplimentara, se constituie intr-un alt semnal ingrijorator in legatura cu modul netransparent in care actioneaza Guvernul'', a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.