O majoritate a europenilor crede ca tarile in care traiesc sunt in declin, atmosfera care sustine neincrederea fata de partidele politice si de institutiile internationale, hranind totodata ascensiunea populismului, arata un sondaj efectuat in cele mai mari cinci tari ale UE, scrie AFP.

Consiliul European, BruxellesFoto: Hotnews

In Italia, 73% dintre persoanele interogate cred ca tara lor este in declin, procentul este de 69% in Spania, de 67% in Franta, 57% in Marea Britanie si 47% in Germania, potrivit studiului realizat in octombrie si noiembrie 2016 de Ipsos Global advisor si publicat luni.

O majoritate a francezilor (61%), italienilor (60%) si spaniolilor (56%) este convinsa ca generatia lor are o viata mai putin buna decat cea a parintilor, o viziune impartasita de 44% dintre germani si de 43% dintre britanici.

Drept urmare, europenii nu mai au incredere in guvernele lor, cum este cazul a 89% dintre spanioli, 80% dintre italieni, 77% dintre francezi, 70% dintre germani si 66% dintre britanici.

Neincrederea in institutiile internationale este cea mai mare in Spania (77%), dar procente mari se inregistreaza si in Franta (65%), Italia (64%), Germania si Marea Britanie (59%).

Aceste atitudini hranesc populismul: cu exceptia Germaniei (34%), o majoritate a respondentilor crede ca tara lor are nevoie de un lider puternic pentru a prelua puterea din mainile celor care conduc in prezent (72% in Spania, 70% in Franta, 67% in Italia si Marea Britanie).

Pentru a imbunatati situatia din tara lor, 80% dintre francezi se declara pregatiti sa voteze pentru un "lider pregatit sa schimbe regulile jocului", la fel ca 68% dintre italieni si 50% dintre britanici, fata de doar 21% dintre germani.

In Spania, 62% dintre persoanele interogate se declara gata sa voteze pentru un partid sau un lider pregatit sa "schimbe radical statu quo-ul".