Iohannis despre amenintarile Rusiei privind scutul antiracheta de la Deveselu: Strategie de comunicare cu tendinta de a arata ca lucrurile sunt indreptate impotriva Rusiei
Iohannis a reiterat intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ca "scutul din care face parte Deveselu nu este o structura indreptata impotriva Rusiei".
Klaus Iohannis a vorbit si despre obiectivele Romaniei la Summitul NATO din iulie (Varsovia), spunand ca isi doreste masuri de intarire atat in nordul flancului estic al NATO (Polonia, tarile baltice), cat si sud, adica in Romania: "Este evident ca pe Flancul Estic al NATO exista amenintari in partea nordica a flancului, si aici evident ca vorbim astazi despre Lituania, exista amenintari in partea sudica a Flancului, si aici, evident este vorba in special despre Romania, dar pentru NATO noi credem ca este important ca intreg Flancul Estic sa fie bine consolidat, sa avem o pozitie foarte solida. Si atunci evident ca, in fiecare parte trebuie sa existe masuri specifice de adresare a amenintarilor, insa in ansamblu este important sa existe o abordare echilibrata, adica sa nu existe masuri considerabil mai importante intr-o parte si in cealalta parte sa apara o oarecare slabire. Aceasta abordare echilibrata este importanta pentru a da putere intregului flanc. Nu este bine si nu este de dorit ca o pare a flancului sa fie slabita, fiindca in acest fel intreaga constructie ar fi in definitiv slabita, in loc sa fie intarita"
Klaus Iohannis se afla la Vilnius, intr-o vizita de stat in Lituania. El a avut convorbiri miercuri dimineata cu presedintele Dalia Grybauskaite, iar in cursul zilei se va intalni cu premierul si presedintele Parlamentului.
Citeste pe TelekomSport.ro
FOTO | De ce şi-a acoperit Sorana Cîrstea echipamentul cu bandă neagră, în confruntarea din FED Cup


Forte importante NATO trebuie distribuite in toata Europa de est, pentru descurajare. Dar grosul trupelor si logisticii si armamentului trebuie antrenate la adapostul vestului continental, pentru lansare rapida in est, in cateva ore.
Asemenea exercitii masive vreau sa vad in NATO, in fiecare an. Cate 50 sau 150 de avioane care aterizeaza in Lituania in doua ore, dupa care se intorc bineinteles la baza din vest. Si/sau10 tancuri care ajung din Germania in Bulgaria in 6 ore de la inceperea exercitiului de alarmare. Sau o divizie care ajunge din Italia in Romania in 4 ore. Asemenea exemple vreau sa aud, de-a lungul intreg flanc NATO, cu sute de aeroporturi militare, care sa nu poata fi distruse de Rusia intr-o singura actiune rapida.
Tactic insa, e necesar ca fortele NATO sa aiba capacitatea de a se deplasa rapid si de a riposta eficient si pe masura. Aici e calcaiul lui Achile. In tari in care infrastructura de transport e redusa, capacitatea de aparare NATO e redusa.
In plus, trebuie demonstrat clar ca o ocupatie sau o impartire a tarii va fi in dezavantajul Rusiei. E nevoie de o structura care sa poata face acest lucru, nu armata. Rusia a inteles ca are nevoie de o putere militara marita si a infiintat o garda nationala. Romania nu a inteles inca acest lucru.
Bravo dom' profesor, chiar si noi astia mai prostalai din clasa am inteles! Zz drept, cine ti-a compus discursul?
Daca tot esti pe langa cu subiectul discutat, las-o balta.
as vrea sa vad disparuta toata gasca asta de mafioti din vest, care nu se mai satura de bani si putere si sa vad ca vin oameni care incep ceva proiecte reale care sa ne scoata din criza asta profunda, economica, sociala, de neincredere, etc