Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri in Lituania ca retorica Rusiei la adresa Romaniei si a NATO dupa inaugurarea scutului antiracheta de la Deveselu "face parte din strategia de comunicare elaborata in Rusia si care are o anumita tendinta de a arata ca lucrurile sunt indreptate impotriva Rusiei".

Klaus Iohannis si Dalia GrybauskaiteFoto: Presidency.ro

Iohannis a reiterat intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ca "scutul din care face parte Deveselu nu este o structura indreptata impotriva Rusiei".

Klaus Iohannis a vorbit si despre obiectivele Romaniei la Summitul NATO din iulie (Varsovia), spunand ca isi doreste masuri de intarire atat in nordul flancului estic al NATO (Polonia, tarile baltice), cat si sud, adica in Romania: "Este evident ca pe Flancul Estic al NATO exista amenintari in partea nordica a flancului, si aici evident ca vorbim astazi despre Lituania, exista amenintari in partea sudica a Flancului, si aici, evident este vorba in special despre Romania, dar pentru NATO noi credem ca este important ca intreg Flancul Estic sa fie bine consolidat, sa avem o pozitie foarte solida. Si atunci evident ca, in fiecare parte trebuie sa existe masuri specifice de adresare a amenintarilor, insa in ansamblu este important sa existe o abordare echilibrata, adica sa nu existe masuri considerabil mai importante intr-o parte si in cealalta parte sa apara o oarecare slabire. Aceasta abordare echilibrata este importanta pentru a da putere intregului flanc. Nu este bine si nu este de dorit ca o pare a flancului sa fie slabita, fiindca in acest fel intreaga constructie ar fi in definitiv slabita, in loc sa fie intarita"

Klaus Iohannis se afla la Vilnius, intr-o vizita de stat in Lituania. El a avut convorbiri miercuri dimineata cu presedintele Dalia Grybauskaite, iar in cursul zilei se va intalni cu premierul si presedintele Parlamentului.