Oficial guvernamental rom: Cazul lui Nicolae Paun si Madalin Voicu este dramatic, miscarea roma trebuie sa regandeasca reprezentarea politica. Dezrobirea romilor nu s-a incheiat

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2016, 21:29 Actualitate | Esenţial

Ciprian Necula (stanga)
Foto: MFE
Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene Ciprian Necula, militant pentru drepturile romilor, a declarat luni, ca miscarea roma trebuie sa regandeasca un mecanism de reprezentare politica, dupa implicarea deputatilor romi Madalin Voicu si Nicolae Paun in cazul "dramatic" in care sunt suspectati de coruptie si frauda cu fonduri europene. Necula a mai afirmat ca procesul de dezrobire a romilor din Romania nu s-a incheiat inca.

"Problema este ca cei doi parlamentari care reprezentau cumva romii au fost implicati in asta si cred ca este un caz dramatic. Miscarea romilor va trebui sa se reaseze si sa regandeasca un mecanism de reprezenare politica", a declarat Necula, la un seminar privind comunitatile de romi din Europa.

Ciprian Necula a denuntat "un soi de monopol" al reprezentarii politice a cetateilor romani de etnie roma pe care l-ar avea deputatul PSD Madalin Voicu si Partuda Romilor, condusa de deputatul Nicolae Paun.

"Minoritatile nationale au dreptul sa candideze in alegeri. ONG-urile au dreptul. Dar ca sa candidezi, trebuie sa ai statut de utilitate publica. Ca sa obtii statut de utilitate publica, trebuie sa depui dosar la Secretariatul General al Guvernului si sa obtii blagoslovirea institutiei care se ocupa de romi, Agentia Nationala pentru Romi.

Niciun ONG rom din Romania nu are statut de utilitate publica, din cate cunosc eu, deci nimeni nu poate sa candideze impotriva Partidei Romilor in acest moment. Nici nu stiu daca isi doresc", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, el a atras atentia ca, in fora in care a fost relatat in presa, cazul celor doi parlamentari de etnie roma dauneaza imaginii romilor si a sistemului de absorbtie a fondurilor europene din Romania.

"S-a discutat un caz de frauda posibila cu fondurile europene in ceea ce priveste romii. Ceea ce se propaga acum in media este ca mai toate fondurile pentru romi sunt fraudate si cam toate organizatiile de romi contribuie la asta. Ceea ce este o eroare cumplita.

M-am uitat pe rapoartele Ministerului Fondurilor Europene sa vad cum stam. Era singurul proiect cu o suspiciune de frauda. Mai sunt alte proiecte si alte organizatii care au suspiciuni nu de frauda, ci suspiciuni de costuri neeligibile sau altele de acest gen, ma rog fiecare proiect are cate o mica problema acolo.

Dar <<frauda generalizata din programele cu romi>> aduce o anatema in plus asupra imaginii romilor, pe de-o parte, si, pe de alta parte, a fondurilor europene, care nici ele nu au o imagine foarte buna", a mai explicat Necula.

Presedintele Partidei Romilor, Nicolae Paun, ar fi folosit un limbaj rasist si jignitor cu referire la cetateni romani de etnie roma pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte in Parlament, se arata in stenogramele efectuate de procurorii DNA in cazul deputatului, conform unor surse citate de Adevarul.
 
"Ciorile astea nesimtite, nu ai vazut asa ceva! Zici ca sa stai si sa le faci bine, si sa alergi sa le faci bine, sa le fie bine, si uite". (...) Nenorocitii naibii" - ar fi spus Paun, referitor la cei pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte in Parlament, conform Afevarul.

Intrebat despre declaratiile atribuite lui Paun, secretarul de stat Necula le-a catalogat drept "usor deplasate".

"In cazul lui Paun si al acestei declaratii, cu <<ciorile>>, cu <<faci pentru ei...>>, cred ca este expresia unei frustrari. <<Vreau sa fac pentru ei si ei nu apreciaza>>, din ce imi spuneti dumneavoastra. Ceea ce mi se pare sigur, usor deplasat si, daca a comis-o, trebuie sa plateasca electoral (...) Paun, daca a facut declaratia asta, a facut o mare eroare", a spus oficialul guvernamental.

Ciprian Necula a recunoscut insa ca, in calitate de lider rom, "te enervezi" pe unii dintre membrii comunitatii pe care o reprezinti.

"Eu n-as putea sa spun chestiunea asta. Am un soi de responsabiliate fata de grupul pe care mi-am asumat sa-l ajut. Nu cred ca as putea sa zic... Uneori te enervezi si spui: <<bai, dar astia chiar nu inteleg ca ar trebui sa...>> Dar daca folosesti o sintagma folosita de rasisti, s-ar putea sa intri in tagma respectiva", a aratat secretarul de stat. 

"Daca era un politician roman care spunea asta, poate ne asteptam la o reactie mai virulenta. Categoric este o eroare, va fi sanctionat de electoratul lui, daca nu si de institutiile statului. Ce stiu, cu siguranta, este ca astfel de lucruri nu sunt permise in niciun fel de situatie", a mai comentat Necula.

Pe de alta parte, Ciprian Necula a afirmat ca procesul de dezrobire a romilor din Romania nu s-a incheiat, avand in vedere decalajul social intre romi si ceilalti cetateni romani, desi legile desfiintarii robiei au fost adoptate inca din 1855 in Moldova si 1856 in Tara Romaneasca si inca din 1786 in Transilvania, aflata atunci sub stapanire habsburgica.

"Orice dezrobire, orice abolire  a sclaviei este un proces si din pacate cred ca pentru Romania procesul de dezrobire a romilor nu s-a incheiat inca. Avem multe de facut pentru aceasta populatie, lucru pe care Guvernul Romaniei, autoritatile ar trebui sa le faca. Guvernul Romaniei, autoritatile locale, Parlamentul Romaniei sunt responsabili pentru orice cetatean roman. Deci dezrobirea, din punctul meu de vedere, nu s-a incheiat. E un proces care tine de 160 de ani si va trebui sa avem un momet in care putem spune: Da, s-a dus.

Si in SUA este aceasta discutie legata de abolirea sclaviei afro-americanilor. E un proces care inca nu s-a incheiat, inca se lupta cu prejudecatile, cu decalajele economice si sociale pentru populatiile de acolo", a comentat Ciprian Necula, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

Ciprian Necula a participat luni, la Bucuresti, la seminarul "Stop discriminarii impotriva romilor", organizat de Comisia Europeana.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

8666 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  "Sa moara copii mei" (Luni, 15 februarie 2016, 21:34)

  mitg [utilizator]

  Sa vedem, cine mai are de gand sa "dea doua cutite in gat la procurori"?
  • +2 (4 voturi)    
   Partidele pe criterii etnice sunt rasiale? (Marţi, 16 februarie 2016, 10:03)

   pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Oare a avea o confruntare intre reprezentatii romani si tigani, oare aceasta lupta politica nu este cumva definitia rasismului?
 • +24 (26 voturi)    
  trebuie sa va apucati de munca... (Luni, 15 februarie 2016, 21:55)

  rov [utilizator]

  si daca vreti sa traim in pace sa incetati cu furturile si sa va ocupati de curatenie si respectarea legilor...
 • +15 (19 voturi)    
  CE ESTE ACEEA (Luni, 15 februarie 2016, 22:05)

  schroedinger [utilizator]

  Miscarea roma?
  Trebuie sa incetam de a mai utiliza termenii de rom/roma in loc de tigan/tiganca.
  Sau o sa incepem ca in USA sa-i numim "ïndo-romani".
 • +8 (8 voturi)    
  Solutie (Luni, 15 februarie 2016, 22:43)

  Vlad-I [utilizator]

  Sa se incerce sa se identifice indivizii si famillile de romi care vor sa se integreze in cultura europeana moderna. Toata lumea cunoaste romani saraci si muncitori, iar, pana la el nu ajung nici un fel de sprijin real sa se integreze, ma refer la calificare si campani de educatie.
 • +13 (13 voturi)    
  "Politicienii romi" (Luni, 15 februarie 2016, 22:56)

  ana-pat [utilizator]

  daca chiar vor sa faca politica etniei trebuie sa plece de la statistica: 1 Cit la % dintre romi muncesc ? 2 Cit la % dintre romi isi dau copiii la scoala ? 3 Cit la% dintre romi au averi si nu platesc imozite sau eludeaza fiscul?4 Cit la % dintre romi sunt infractori ? Cit la % dintre romi chiar vor sa traiasca intr-o societate normala ? Citi dintre liderii lor reprezinta modele de urmat ?etc,etc........In rest numai de bine.
  • +3 (7 voturi)    
   hai ca exagerezi (Marţi, 16 februarie 2016, 9:59)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ana-pat

   sunt multi care ar munci, eu personal cunosc o gramada de romi care muncesc, mai ales la mine la banca (unii cu functii de conducere, altii economisti, altii soferi, alte carausi cu spatele, multe femei de serviciu)...de unii imi este si mila, trag si ei de serviciu cum pot, ca sa castige o paine cinstita (mai ales femeile de serviciu, care majoritatea fac naveta din afara Bucurestiului, si totusi la ora 6 sunt aici).
   Uitati-va si pe la spalatoriile auto, tot romi sunt majoritatea angajatilor. E adevarat ca niciunul nu recunoaste ca este rom, dar se vede de la o posta etnia.
   Deci muncesc si romii, dar de multe ori o fac in stilul lor (adica se apuca de munca cand vor ei, si nu cand vrea cel care il plateste).
   Eu cred ca romii ar munci mult mai mult, daca treburile ar fi mai bine origanizate in tara asta.
 • +6 (6 voturi)    
  sa se dezrobeasca (Marţi, 16 februarie 2016, 3:49)

  Kepler [utilizator]

  dar fata de ei insisi, nu sa ajunga romanii robii lor.
 • +1 (1 vot)    
  Rom e doar cel care vorbește limba romani de acasă (Miercuri, 17 februarie 2016, 9:14)

  naayram [utilizator]

  Rom e doar cel care vorbește limba romani de acasă!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Necula Ciprian afirmă singur că știa de acasă că este țigan, la minutiul 4:30

  https://www.youtube.com/watch?v=7r-OURTzYwg

  Apoi pe site-ul www.kmkz.ro Ciprian Necula declară deschis:

  Vreau să nu mă înțelegi greșit. Eu nu mă lupt pentru rromi ca națiune. Consider că sînt un lucru artificial națiunile, mi se pare stupid să mori pentru români sau să mori pentru rromi, adică pentru niște milioane de oameni pe care nu-i cunoști, care sînt foarte diferiți între ei și pe care-i lipești artificial. Eu sînt adeptul individualității. La rromi sînt optsprezece subgrupuri, care nu se plac între ele, sînt foarte diferite. Ideea de unitate politică, culturală e o prostie. Cum să te lupți pentru rromi, în general, cînd ei sînt atît de diferiți?
  sursa: http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/ciprian-necula-romania-sa-se-numeasca-valahia-ca-sa-nu-mai-fie-confuzia-cu-rromii/

  După cum vedeți, Ciprian Necula face declarații nepotrivite pentru un antropolog. Astfel, există ramura antropologie lingvistice care stabilește relații de rudenie între vorbitorii unor familii d egraiuri sau idiomuri...În primul rând romii sunt o singură națiune unită prin limba romani. Eu personal am vorbit cu Ciprian și am constatat că nu știe limba romilor, deși pentru un antropolog aceasta este o chestiune principală, căci doar așa se apropie de rasa pe care o studiază. Obligativitatea învățării limbii pentru un antropolog este de întâlnit în lucrarea domnului profesor Gheorghiță Geană, Antropologia Culturală. În al doilea rând, noi romii nu l-am ales pe Ciprian Necula să ne fie reprezentant. Guvernul face o greșeală de neiertat de 25 de ani. Alege oameni aparent cu studii dar fără a fi romi autentici ca reprezentanți ai romilor, profitând de faptul că romii nu merg la școală. Nu este valabil în toate cazurile..


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă