Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit luni cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ocazie cu care seful statului a afirmat ca de la ultima vizita a acesteia unele lucruri s-au schimbat in bine, altele mai putin, potrivit Agerpres.

Victoria Nuland si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

'Este o placere sa va primesc. A trecut exact un an de cand ne-am intalnit in acelasi loc. Unele lucruri s-au schimbat in bine, altele mai putin si ma bucur ca avem oportunitatea sa discutam unele dintre aceste lucruri', a spus seful statului, in debutul intalnirii de la Palatul Cotroceni.

La randul sau, oficialul american a aratat ca vizita sa in Romania este un prilej de a sublinia ca cele doua tari sunt buni aliati.

'A fost o zi buna, cu multe progrese', a spus Nuland.

La intalnire au participat si ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, si consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Leonard Orban, Andrei Muraru si Ion Oprisor.

In cadrul discutiilor, Victoria Nuland a remarcat "progresele substantiale" inregistrate de Romania in domeniul reformei justitiei si combaterii coruptiei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"In cadrul discutiilor, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat determinarea tarii noastre de a-si indeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocarilor de securitate cu care comunitatea internationala se confrunta la ora actuala. Cei doi oficiali au convenit ca Romania si SUA sa coopereze strans in perspectiva pregatirii summitului NATO de la Varsovia, din iulie 2016", potrivit sursei citate.

Iohannis si Nuland s-au aratat "preocupati de situatia din Republica Moldova si au subliniat necesitatea continuarii procesului de reforma si a parcursului european al tarii".

O alta tema discutata a fost situatia din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securitatii regionale.

In cadrul intrevederii, au mai fost abordate subiecte privind agenda europeana, precum cele referitoare la criza refugiatilor, securitatea energetica si situatia din regiunea Balcanilor de Vest, se mai arata in acest comunicat.