O institutie din subordinea guvernului decide daca aplica sau nu hotararile judecatoresti obtinute de proprietari. Cum aplica seful demisionar al ANRP, George Baesu, reguli declarate neconstitutionale

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Marţi, 3 martie 2015, 15:00 Actualitate | Esenţial


Seful demisionar al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu, a declarat, luni seara, la B1 TV, ca o parte din intarzieri in acordarea despagubirilor se datoreaza si faptului ca institutia analizeaza acele hotarari judecatoresti care obliga ANRP sa emita titlu de despagubire. "Legea ne spune ca acolo unde nu sunt documente nu poti sa acorzi despagubiri daca nu se face dovada proprietatii", a explicat Baesu. Intr-adevar, legea 165 obliga ANRP sa faca un control de legalitate pe dosarele de despagubiri, numai ca aceasta prevedere legala a fost desfiintata de Curtea Constitutionala in cazul in care emiterea titlului este stabilita prin hotarari judecatoresti. Curtea a constatat ca o astfel de prevedere echivaleaza cu "instituirea unei noi cai de atac si, implicit, a unui sistem concurent instantelor judecatoresti", ceea ce contravine legii fundamentale.

Cele mai importante afirmatii facute de directorul demisionar al ANRP, George Baesu in emisiunea Actualitatea Romaneasca de la B1 TV
 • "Evaluarile se fac pe noua legi cu grila notarilor, nu e nevoie de nici o alta tergiversare. Ce apare, in schimb, este un control de legalitate care acum se face potrivit legii 165, inainte nu se facea. Acest control il fac cam 30 de oameni pe legea 10 si 15 pe legea fondului funciar, sunt suficienti
 • Noi, hotararile judecatoresti acele aproape 2000, le-am vazut pe toate, le-am analizat, in multe am emis titluri, in unele pe bani ca asa a stabilit instanta, in unele pe puncte ca asa e legea 165. In schimb, avem hotarari judecatoresti in care instanta ne-a obligat sa solutionam. Noi am solutionat, nu am identificat datele care sa ne arate ca cetateanul are drept la despagubiri. Am acordat teremn de 120 de zile in care cetatenanul sa aduca documente iar in cazul in care nu a putut am invalidat propunerea comisiei judetene chiar daca a existat o hotarare judecatoreasca prin care eram obligati sa solutionam si sa emitem un titlu de despagubire. Legea ne spune ca acolo unde nu sunt documente nu poti sa acorzi despagubiri acolo unde nu se face dovada proprietatii
 • Exista hotarari judecatoresti prin are am fost obligati sa acordam despagubiri in anumit cuantum. Acolo, inca de la primele sedinte, am emis titluri pe cuantumuri, am platit prima transa si anul acesta dam transa doi. Mai avem niste hotarari judecatoresti prin care instantele ne-au obligat sa emitem titluri de despagubire. Titlul de despagubire a fost inlocuit pe noua lege fie prin titlu de compensare sau de invalidare a propunerii comisiei judetene de fond funciar daca in urma controlului nu gasim drept de despagubire".
Baesu a dat ca exemplu o hotarare pronuntata de Curtea de Apel Pitesti prin care unui cetatean i s-ar fi dat drept de despagubiri pentru 50 de ha de teren in Pitesti, dar ca ANRP ar fi dovedit ca cetateanul avea terenul la Vaslui. "Cum puteam pune in executare hotararea Curtii?", a mai spus Baesu. Pe de alta parte, exista o decizie a Curtii Constitutionale care stabileste clar ca ANRP poate exercita un control asupra deciziilor emise de alte entitati administrative, dar nu poate cenzura hotarari judecatoresti deoarece asta ar insemna "instituirea unei noi cai de atac si, implicit, a unui sistem concurent cu sistemul instantelor judecatoresti in ceea ce priveste infaptuirea justitiei". Redam mai jos o parte din Decizia 686 publicata in Monitorul Oficial nr. 68 din 27 ianuarie 2015.
 • "27. Curtea constata ca prin reglementarea in sarcina Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor si Secretariatului a competentei de reexaminare a existentei dreptului persoanei care se considera indreptatita la masuri reparatorii si in consecinta de a valida/invalida in tot sau in parte deciziile emise de entitatile investite de lege care contin propunerea de acordare de masuri compensatorii si a cuantumului despagubirilor si in cazul in care aceste aspecte au fost stabilite deja printr-o hotarare judecatoreasca echivaleaza cu instituirea unei noi cai de atac si, implicit, a unui sistem concurent cu sistemul instantelor judecatoresti in ceea ce priveste infaptuirea justitiei. Avand in vedere cele expuse, Curtea apreciaza ca dispozitiile art. 17 alin. (1) lit. a) si art. 21 alin. (5) si (8) din Legea nr. 165/2013 contravin si prevederilor art. 1 alin. (3) din Constitutie si celor ale art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
 • 28. Asa fiind, Curtea urmeaza sa admita exceptia de neconstitutionalitate si sa constate ca dispozitiile art. 17 alin. (1) lit. a) si aii. 21 alin. (5) si (8) din Legea nr. 165/2013 sunt constitutionale in masura in care nu se aplica deciziilor/dispozitiilor entitatilor investite cu solutionarea notificarilor, emise in executarea unor hotarari judecatoresti prin care instantele s-au pronuntat irevocabil/definitiv asupra calitatii de persoane indreptatite si asupra intinderii dreptului de proprietate a acestora."
Aceste observatii au fost transmise de catre un cititor HotNews.ro, care a criticat "incompetenta conducerii ANRP". " "In mod normal si firesc in astfel de situatii ANRP ar trebui doar sa evalueze bunurile in baza grilei notarilor din 2013 si sa emita o decizie de compensare prin puncte. Aceste operatiuni se pot efectua in termenul dispus de instanta. (...) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu trebuie sa-si piarda vremea verificand deciziile instantelor de judecata ci sa faca propuneri de modificare a Legii 165/2013 astfel incat aceasta sa fie in acord cu Constitutia Romaniei. Nu permiteti conducerii ANRP sa se victimizeze asa cum vad ca o face prin acele "demisii spectaculoase",sustine cititorul HotNews.ro.

Potrivit acestuia, demisia anuntata de conducerea ANRP ar masca tergiversarile in ce priveste plata despagubirilor care, daca ar fi facute potrivit legii, ar exercita o presiune majora asupra bugetului de stat si ar da peste cap calculele in ce priveste deficitul prognozat. Numai anul trecut, fostii proprietarii care nu au mai stat dupa ANRP si s-au adresat instantei pentru a pune in executare hotararile judecatoresti definitive au luat direct din conturile guvernului in jur de 120 de milioane de euro iar anul acesta se asteapta sa fie executata o suma similara.

Romania are la dispozitie cinci ani de la adoptarea noii legi pentru a rezolva in mod definitiv problema fostilor proprietari, altfel risca noi condamnari la CEDO. Or, intr-un an si ceva de la adoptarea noilor reglementari, au fost solutionate cateva mii din cele peste 40 de mii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6466 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Ha, ha, ha, ha ............ (Marţi, 3 martie 2015, 15:19)

  area [anonim]

  Abia acum au aflat jurnalistii ca in Romania anului 2015 exista "controlul de legalitate" al hotararilor judecatoresti...

  La prefecturi nu ati intrebat?

  Inainte de ANRP cererile de restituire in baza anumitor legi se analizeaza de "entitati investite cu solutionarea cererii" (primarii, ministere, AAAS, RAAPPS, societati de stat etc.). Dupa ce aceste "entitati investite" isi dau cu parerea printr-o hartie care se cheama decizie sau dispozitie, dosarul se inanteaza unor alte "entitati" care fac "control de legalitate". In cele mai multe situatii se ajunge in etapa "controlului de legalitate" dupa ce instantele obliga "entitatile investite cu solutionarea cererii" sa le solutioneze.

  Deci, dl. Baesu s-a simtit un fel de zeu atunci cand facea "controlul de legalitate", putand sa nu tina seama de o hotarare judecatoreasca asa cum a si precizat in mod public.

  Deci, acest individ a recunoscut in mod public si fara nici o jena savarsirea infractiunii de "nerespectare a hotararii judecatoresti".

  Desi art. 126 alin. 5 zice ca "este interzisa infiintarea de instante extraordinare", in aceasta tara se pot inventa cand vrea muschiu lu Ponta cate unu ca Baesu care sa faca un "control de legalitate" in care sa verifice daca instantele au dat hotarari legale!

  Pai nu mai bine ne judeca Baesu pe toti ca tot l-a facut Ponta primul jude al natiunii??????
  • +10 (12 voturi)    
   O tot spun din 2012 (Marţi, 3 martie 2015, 15:23)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui area

   Toti sunt hoti, dar astia din P$D sunt si hoti si prosti si aroganti.
  • -2 (2 voturi)    
   Asa ar fi, daca nu ar fi altfel! (Marţi, 3 martie 2015, 16:11)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui area

   (5) Este interzisă înfiinţarea de instanţe extraordinare. Prin lege organică pot fi înfiinţate instanţe specializate în anumite materii, cu posibilitatea participării, după caz, a unor persoane din afara magistraturii.
   • +1 (1 vot)    
    ????? (Marţi, 3 martie 2015, 16:52)

    area [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Sper sa nu confundati notiune de instanta, adica de structura a puterii cu judecatoresti, cu aceea de comisie, ca parte a administratiei de stat (puterii executive)
 • -5 (7 voturi)    
  Nu m-am putut abţine (Marţi, 3 martie 2015, 15:37)

  _CK_ [anonim]

  Băescu <-> Băsescu
  • +4 (4 voturi)    
   read again (Marţi, 3 martie 2015, 15:32)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui _CK_

   vezi ca il cheama BAESU, fara C.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, tocmai acum am vazut (Marţi, 3 martie 2015, 16:49)

    _CK_ [anonim] i-a raspuns lui andrei

    +1
 • +1 (1 vot)    
  trageri de timp (Marţi, 3 martie 2015, 16:14)

  maxi [anonim]

  jurnalistii ar trebui sa ofere si traducerea - Ponta i-a pus sa traga de timp si sa nu aplice hotararile judecatoresti, sa se faca ca le mai verifica ei o data, sa nu fi gresit judecatorii.

  agentia si directorii aia au fost insa dati in judecata pentru neaplicarea unor hotarari definitive si risca pedepse - si au cerut voie lui Ponta sa mai dea drumul la dosare, macar la cei mai periculosi care i-au dat in judecata personal, ca le e frica.

  Ponta a bagat pe fata niste bla bla cu vina lui Basescu si cu gasirea de solutii legislative... care nu exista. Pe spate nu se stie ce ordin a dat.

  Probabil ca cei 150 de petenti care au bagat la judecata managementul agentiei personal si au castigat isi vor primi despagubirile. Ceilalti mai asteapta.
 • +2 (2 voturi)    
  Orice dovadă se face în instanță (Marţi, 3 martie 2015, 16:39)

  hic sunt leones [utilizator]

  deci, dacă instanța de apel din Pitești a hotărât că respectivul cetățean are dreptul la despăgubiri aferente a 50 ha teren în Pitești, se cheamă că ANRP n-a dovedit nimic; ah, că are păreri, că presupune, că în opinia dumnealor etc - putem vorbi un an întreg; dovezile se prezintă instanțelor.
  Deci cineva este vinovat pentru refuzul de a duce la îndeplinire a unor hotărâri judecătorești.

  DNA, se aude?
 • 0 (0 voturi)    
  ANRP (Miercuri, 4 martie 2015, 10:49)

  dan [anonim]

  Majoritatea judecatorilor sunt manjiti.Mafia retrocedarilor incepe sa se clatine si nimic nu poate opri asta. Pentru cei multi da' prosti le transmit ca dreptatea la noi o poti cumpara,tot asa cum cumperi un sac de cartofi de la piata. Magistratii ar trebui sa plateasca pentru neregulile comise si pentru acestia ar trebui o lege care sa ii faca sa plateasca daca gresesc. Mai bine de 80% din petentii care au dat statul in judecata sunt baietii destepti care au cumparat drepturile litigioase. Iti e si scarba sa vezi cata prostie se 'ascunde' in mintea unora crezand ca daca au o hotarare judecatoreasca in mana se si vad cu banii in manuta. Sictir la toti cei care au ciordit fara nerusinare crezand ca nu hotiile lor nu vor fi aflate! PUSCARIA ar fi un loc prea bland pentru ei. Tapalaga ,mergi la culcare tata!
 • 0 (0 voturi)    
  ANRP minte si tergiverseaza emiterea decizei (Miercuri, 4 martie 2015, 15:11)

  o persoana indreptatita la despagubiri [anonim]

  ANRP face tot posibilul , sa tergiverseze emiterea deciziei. in cazul meu au trecut 10 ani de zile de asteptari , de completari dosare fara succes, pentru ca ma amana continuu.
  Legea 165/2013 se ajuta de ea ca sa maik ceara si alte cate fat de legea 10/2001 , ca sa invalideze , ca sa nu plateasca la timp si asa mai departe.
  ANRP trebuie desfintat, altfel ne vom confrunta cu aceleasi probleme cu care ne-am confruntat de 10 ani de zile incoace.
 • 0 (0 voturi)    
  ANRP minte si tergiverseaza (Miercuri, 4 martie 2015, 15:17)

  persoana indreptatita [anonim]

  Intr-adevar ANRP nu trebuie sa-si piarda vremea verificand deciziile instantelor de judecata ci sa faca propuneri de modificare a Legii 165/2013 astfel incat aceasta sa fie in acord cu Constitutia Romaniei.
  legea 165/2013 este neconsitutionala si ar trebui anulata. ANRP amana la nesfarsit solutionarea dosarelor.
 • 0 (0 voturi)    
  dezinformare (Miercuri, 4 martie 2015, 22:32)

  george baesu [anonim]

  stimate dl tapalaga, constat, fara surprindere, ca dezinformati grav opinia publica. anrp , in speta comisia de compensare, nu verifica dosarele in care exista hotarari judecatoresti prin care s-au verificat/certificat existenta si intinderea dreptului de proprietate. noi verificam doar dosarele in care instantele au dispus doar emiterea titlului, fara insa se se pronunte cu privire la cele doua atribute esentiale : existenta si intinderea dreptului.
  decizia CCR este clara ca buna ziua.

  sper ca haosul pe care vreti sa il provocati nu incearca sa acopere gravele ilegalitati comise la ANRP de o echipa pe care ati sprijinit-o constant
  • 0 (0 voturi)    
   ANRP trebuie desfintat (Joi, 5 martie 2015, 17:11)

   Persoana indreptatita [anonim] i-a raspuns lui george baesu

   ANRP isi aroga puterea mai presus de instante.
   ANRP NU trebuie sa aiba dreptul sa invalideze dispozitii date de Primar. ANRP doreste doar sa tergiverseze solutionarea dosarelor


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by