Macovei despre declaratiile lui Iohannis: Seamana cu ce spune PSD/ Iohannis la CSM:  Important de subliniat ca Justitia nu e o supraputere/ Radu Tudor lauda discursul presedintelui: De referinta, de salutat, viziune diferita de a lui Basescu

de D.T.     HotNews.ro


Europarlamentarul Monica Macovei a criticat, marti, la B1TV, afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis facute la CSM despre ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, despre faptul ca justitia este unua dintre cele trei puteri, "nu o supraputere" si despre scurgerile de informatii din dosare in presa. Macovei a declarat ca "sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD" si ca din ele se intelege ca presedintele transmite justitiei sa "o lase mai moale cu anchetele in cazul celorlalte doua puteri: Guvern si Parlament".
 • In schimb, discursul lui Klaus Iohannis este laudat de jurnalistii Antenei 3. Radu Tudor scrie pe blog ca "discursul de astazi al lui Klaus Iohannis este unul de referinta in privinta atitudinii noului presedinte al Romaniei in raport cu institutiile judiciare".
„Sunt surprinsa de aceste declaratii si deja am întrebari despre cum vede Iohannis mersul justitiei de acum înainte. Sunt declaratii care seamana cu ce spune PSD despre politicienii care sunt anchetati. Justitia e una dintre puterile de stat, iar acest lucru traduc cu a lasa mai moale anchetele în cazul celorlalte doua puteri: Guvernul si Parlamentul, deci ministri si parlamentari”, a spus Monica Macovei, pentru B1 TV.

Cât despre afirmatia legata de scurgerile din dosare, acesta spune ca presa este datoare sa informeze publicul cu privire la politicienii anchetati.

„Parca îi aud pe toti politicienii cercetati, în primul rând e firesc ca oamenii sa stie ce se întâmpla la nivelul clasei politice. Eu nu o numesc scurgeri de informatii, ci informarea publicului de catre presa. Sunt dosare importante cu politicieni despre care sigur ca publicul vrea sa stie”, a completat aceasta.

Declaratiile controversate facute de Klaus Iohannis la CSM:
 • "Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. În acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informatii în presa, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite în conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice."
 • "2015 este al optulea an în care România se afla sub instrumentul instituit de Comisia Europeana, numit Mecanismul de Cooperare si Verificare. De-a lungul timpului, acesta nu a fost o sperietoare, ci un instrument util, rezultat din parteneriatul cu Uniunea Europeana. MCV-ul a generat un exemplu de bune practici la multe din elementele cheie pe justitie si sunt convins ca experienta României va fi fructificata în viitor de alte state care vor adera la Uniunea Europeana. Au fost opt ani în care sistemul judiciar din România a înregistrat progrese majore în consolidarea statului de drept, sub aceasta «umbrela« institutionala. În ultimii ani însa, rapoartele MCV au constatat progrese importante realizate de aproape toate institutiile din justitie si, de aceea, cred ca este timpul pentru o schimbare. Astazi, aici, în fata dumneavoastra, declar cu responsabilitate ca a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV-ului, ca România sa fie evaluata cu obiectivitatea pe care o merita si sa se constate ca acele conditionalitati, sub rezerva îndeplinirii carora am devenit stat membru, au fost îndeplinite. Asadar, cred ca unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie sa fie ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, toate institutiile din Justitie, dar si Parlamentul si puterea executiva trebuie sa îsi dea concursul pentru ca, atunci când actualul CSM si actualul Parlament îsi termina mandatele, sa putem bifa împreuna aceasta reusita."
Jurnalistii Antenei 3 lauda discursul presedintelui Klaus Iohannis la CSM. Radu Tudor scrie pe blog ca "Discursul de astazi al lui Klaus Iohannis este unul de referinta in privinta atitudinii noului presedinte al Romaniei in raport cu institutiile judiciare. Sunt multe lucruri noi ce diferentiaza mult abordarea fata de mandatele lui Traian Basescu. (...)

Iohannis, care e tentat inca sa mai gireze oameni de-ai lui Basescu si rau face, exprima in discursul de la CSM o viziune totusi diferita profund de cea a lui Basescu. Si acest lucru e de salutat. Cand face lucruri ce merita apreciate, Iohannis trebuie incurajat, pentru a indrepta strambatatea imensa facuta in deceniul basist. Cand greseste, cu siguranta il voi critica fara nici o rezerva.

Vad insa ca sobolanii dosarelor urla ca “Iohannis vrea sa puna botnita presei”. Adica sunt disperati ca presedintele cere sa se revina la mecanismele normale, institutionale si firesti intr-o democratie. Ceea ce provoaca imense convulsii rozatoarelor deceniului abia incheiat."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8542 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  cine este radu tudor ? (Marţi, 6 ianuarie 2015, 18:56)

  un domn [utilizator]

  ca de asta nu am auzit sa fie coerent...
 • +13 (15 voturi)    
  Bunele si relele (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:02)

  Caligula [utilizator]

  E clar ca atat timp cat exista MCV, Romania nu va apartine spatiului Schengen. Iar atata timp cant atacurile in presa la adresa sistemului de justitie nu inceteaza, MCV-ul va continua, iar scurgerile de informatii sunt un sistem de autoaparare necesar care contracareaza dezinformarea din presa.

  In Romania, justitia e o "supra-putere" pentru ca inceput sa fie un lucru bine facut.

  Lucrul lui Iohannis e pus de o parte in ceea ce priveste legislativul si executivul. Cand legislativul si executivul vor face lucruri bine facute, atunci vor fi si ele "supra-puteri".
  • +1 (1 vot)    
   lucrul bine facut (Marţi, 6 ianuarie 2015, 22:33)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   al pulitrucului e deocamdata indreptat impotriva justitiei. visul USL de a pune mana pe toata puterea inca traieste prin ihonasis asta .
 • +7 (15 voturi)    
  Ce naste pisica soareci maninca (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:09)

  linarel [utilizator]

  sau prima dragoste lor usl-ul nu se uita.

  Ma miram si eu de ce oare se inteleg din priviri atit de bine mincinosul cu Iohanis .
  • +2 (10 voturi)    
   eee (Marţi, 6 ianuarie 2015, 21:00)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   cred ca am luat teapa...
 • +1 (17 voturi)    
  cu discursul de astazi, KJ.. (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:11)

  demaGOGU [utilizator]

  ...a inceput ceea ce a devenit cunoscut drept de-basificarea justitiei.
  • 0 (2 voturi)    
   a inceput incalecarea romaniei (Marţi, 6 ianuarie 2015, 22:39)

   thatchme [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   comunistificarea si psd-izarea romaniei. noi vom lua si vom avea intrega putere.
 • +14 (18 voturi)    
  Justitia lui Johannis (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:14)

  Dicu [utilizator]

  Era clar ca Johannis nu e un admirator al unei justitii independente. Totusi el nu va putea ignora suportul EU pentru asa ceva. Deci d-na Macovei trebuie sa foloseasca parghiile de la Bruxelles daca vrea sa ajute justitia. Personal nu regret ca l-am votat pe Johannis desi m-am desumflat mult. Alternativa era mult mai rea.
 • +9 (9 voturi)    
  CINE ESTE Radu Tudor? (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:19)

  schroedinger [utilizator]

  !?!?!
 • +11 (23 voturi)    
  mda (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:24)

  sucaa [utilizator]

  a ajuns sa fie laudat de latrine...
  e clar. am luat teapa anul trecut...
 • -5 (19 voturi)    
  Justitia nu este o supraputere (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:24)

  bigbrother [utilizator]

  Un vechi proverb latin spune "Cine ii pazeste pe paznici" (Quis custodiet ipsos custodes)?

  Daca justitia ar fi supraputere, deciziile sale ar fi de neatins. Intr-o democratie, cele trei puteri (legislativa, juridica si executiva) se ajuta si se verifica reciproc, fara ca una sa fie superioara sau inferioara celorlalte. Fiecare putere vine si completeaza deciziile celeilalte sau sanctioneaza derapajele existente. Vorbim totusi de oameni iar unde exista oameni, bani si putere, apar si probleme.

  N-as vrea sa transformam justitia intr-o arma a unei cruciade. Nu ar trebui sa fim unii impotriva celorlalti, iar acele probleme si incarcerari care apar zilnic la televizor ne bucura pe moment dar de fapt ar trebui sa ne para rau ca exista. Avem mult de tras si e bine ca exista oameni care se implica si pun lucrurile la punct. Dar sa nu trecem de partea cealalata a baricadei in care judecata nu mai tine cont de dovezi si ratiune.
  • +1 (3 voturi)    
   Legea ii pazeste le toti (Marţi, 6 ianuarie 2015, 22:29)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Domnule, justitia nu e o casta superioara care functioneaza dupa bunul plac. Exista mecanisme care ii permit sa nu debordeze si aici este egala celorlalte puteri. Deciziile sale chiar sunt de neatins dupa parcurgerea cailor legale de atac. A se vedea exemplul voiculescu. A pierdut, s-a terminat. Altfel, ponta ar putea sa ii ofere si lui o OUG intuitu personae.
   • +2 (2 voturi)    
    Justitia functioneaza pe baza legilor (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:00)

    bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui codo

    Date de legislativ, adica Parlament, adica prietenii lui Felix sau mai bine spus, santajabilii lui Felix. Iar daca legile sunt facute cu dedicatie, atunci justitia devine supraputere si nu mai poate fi controlata cum trebuie.

    Daca mai adaugam si factorul uman, care s-a vazut foarte clar in cei 8 ani cat a durat procesul lui Voiculescu si in schimbarile produse la nivel de judecatori si avocati (numirea altor avocati, recuzarea judecatorilor, numirea unor judecatori care apoi au fost incarcerati la randul lor), vedem ca de fapt acele mecanisme exista doar cu numele, aplicarea lor este la latitudinea fiecarui judecator.

    Faptul ca Ponta poate incerca OUG pentru a-l scoate pe Voiculescu arata ca sistemul legislativ este de rahat, nu ca justitia trebuie sa fie supraputere. Imaginati-va ca acea supraputere decide cu de la ea vointa sa interpreteze legea asa cum vrea si sa o aplice asa cum crede. Ce facem atunci, toti borfasii ar scapa doar pentru ca stiu vreun judecator gen Mustata? Aici trebuie umblat si rezolvat cat mai rapid un proces, fara trenari si amanari. Dar asta implica legi date cu cap, nu cu dedicatie.

    Ne trebuie un sistem egal intre puterile statului, fiecare cu partea ei de indatoriri. Nu-l avem dar il putem schimba in ceea ce ne trebuie, fara a face supraputeri si subputeri.
 • -1 (17 voturi)    
  Cred ca Monica greseste ! (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:24)

  adrian88000 [utilizator]

  Justitia nu este o supraputere . E corect exprimat acest adevar. Probabil Monica Macovei intelege gresit , ca un semnal de ocotire ,din partea Justitiei,a celorlate puteri
  Cred ca ea " s-a fript cu ciorba si acum sufla in iaurt"
  Adica, exagereaza niste temeri..
  • 0 (0 voturi)    
   Alesi nostri se cred niste super politicieni (Marţi, 6 ianuarie 2015, 21:16)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Justitia ar trebui sa se poarte cu manusi in cea ce ii priveste. Cam asta a spus Iohanis. A gresit grav.
 • +1 (17 voturi)    
  DISCUTII DEGEABA! (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:31)

  GRANDFATHER [anonim]

  Vreau sa fie clar tuturor comentatorilor! Delaratia presedintelui Iohannis in cadrul sedintei CSM referitoare la scoaterea Romaniei din "Mecanismul de Verificare si Control", eu o inteleg ca pe enuntarea unui obiectiv de indeplinit pana in 2016! Asta nu inseamna o abandonare a principiilor si obiectivelor promovate prin MCV si nici o tentativa de "incalecare" a justitiei de catre politic! Dimpotriva, justitia,prin organul ei reprezentativ, CSM, este implicata direct in procesul final de asimilare si implementare a clauzelor si obiectivelor cerute imperativ de MCV! Presedintele Iohannis isi exprima astfel convingerea ca sistemul de justitie din Romania este capabil sa-si insuseasca si sa aplice cerintele prevazute de MCV! Cred ca toti romanii doresc ca Romania sa iasa din postura de "tara aflata sub supraveghere" si sa fie tratata cu respect de catre tarile partenere din UE! Si nu uitati ca indeplinirea clauzelor MCV este una din conditiile acceptarii Romaniei in "spatiul Schengen"! Este inca mult de munca si va reamintesc ca in campania electorala, candidatul Iohannis a spus asta foarte clar! Daca vreti cu adevarat o Romanie a lucrului bine facut, atunci lasati carcoteala si vaicareala si fiecare sa-si faca bine treaba acolo unde este! Asa sa ne ajute Dumnezeu!
  • -1 (1 vot)    
   Ocupi vreo functie pe undeva? (Marţi, 6 ianuarie 2015, 21:21)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   "Vreau sa fie clar tuturor comentatorilor!"
   "lasati carcoteala si vaicareala si fiecare sa-si faca bine treaba acolo unde este!"
  • +1 (1 vot)    
   esti naiv.....batrane. (Marţi, 6 ianuarie 2015, 21:38)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

   MCV-ul, e stalpul democratiei in Romania,pt .inca f.multi ani .
 • +7 (15 voturi)    
  nu miroase a bine (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:52)

  rViki [utilizator]

  Mi se pare secundar ce reproseaza Klaus justitiei. Cred ca inainte de tot, Klaus trebuia sa sustina justitia, sa ceara bani suplimentari pentru constructia de inchisori, pentru posturi de procurori si judecatori suplimentari (asa cum a cerut pentru armata). Grija lui este mai mare pentru borfasi decat pentru curatenia generala care trebuie facuta in Romania.
 • +10 (18 voturi)    
  Cred ca Monica Macovei are un cuvant... (Marţi, 6 ianuarie 2015, 19:53)

  Lucky1 [utilizator]

  ...mai greu la UE privind MCV-ul decat it are MikiKlauss.

  Nu cred ca MCV-ul va fi ridicat pana Monica Macovei va confirma ca problema Justitiei in Romania este rezolvata.
 • +8 (8 voturi)    
  presedintele are cumva pregatire juridica? (Marţi, 6 ianuarie 2015, 20:36)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  daca nu are, atunci cine i-a conceput discursul?
 • -5 (15 voturi)    
  Era bine? unde era coana Macovei atunci? (Marţi, 6 ianuarie 2015, 20:46)

  Alo? [utilizator]

  „Aceste discuții au fost, erau către găsirea unei formule de ieșire, pentru că argumentul suprem era intrarea Croației, fără mecanism, la 1 iulie anul acesta, iar România, stat membru mai vechi, rămânea cu un mecanism”, a explicat, duminică, președintele. „Pe acest argument și pe raportul bun din februarie 2012 începusem discuțiile pentru formula de tranzit în așa fel încât, odată cu intrarea Croației, să înceteze și MCV pentru România”, a spus Traian Băsescu.

  Era bine atunci? acu' nu mai e bine? ipocritilor!
  • +4 (4 voturi)    
   Era tot acolo (Marţi, 6 ianuarie 2015, 22:37)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui Alo?

   "Coana" Macovei a fost tot timpul in coasta atentatorilor la justitie. Faptul ca si Basescu s-a infoiat constant sub mandria patriotica de a reusi Schengen nu o plaseaza pe Macovei pe alta pozitie. Nu am vazut-o niciodata cu argumente de tipul "ala poate si eu nu? Vai, cum sa fim mai prejos!"
 • +4 (4 voturi)    
  Daca il lauda Radu Tudor e clar. E de rau. (Marţi, 6 ianuarie 2015, 23:01)

  ddutz [utilizator]

  Cand te lauda dusmanul, inseamna ca gresesti.
 • +2 (2 voturi)    
  Nimic despre ordonanta lui Ponta? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 8:44)

  Alui [utilizator]

  Inseamna ca e de acord cu ea. Inseamna ca e omul lui Ponta. Lumea a iesit in strada impotriva lui Ponta, va trebui sa iasa din nou impotriva lui si a noului/vechiului prieten, Iohannis!
 • +2 (2 voturi)    
  Mesajul lui Iohannis ... tradus (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 9:12)

  PoliticianulNecunoscut [anonim]

  Iohannis a spus - Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.
  Traducere: Este un deziderat. Se face referire la un obiectiv al justitiei si nu al politicienilor. Este normal ca justitia sa isi doreasca ca lucrurile sa fie intratat de bine aranjate incat sa nu mai fie nevoie de monitorizare. Ca sa dau un exemplu plastic: Un batran este grav bolnav si este tinut in viata de aparate. Vine cineva si afirma: Obiectivul doctorilor este sa faca posibila deconectarea bolnavului de la aparate. Asta nu insemana ca isi doreste ca acesta sa moara ci sa se insanatoseasca astfel incat sa nu mai fie nevoie de aparate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by