Proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit, marti, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat. Membrii Comisiei au votat in unanimitate impotriva proiectului, in sedinta secreta, anunta Mediafax.

Raportul final care va fi trimis plenului va trebui sa contina, de asemenea, punctul de vedere al Comisiei economice, la randul ei sesizata in fond.

Proiectul de act normativ a primit, de asemenea, un aviz negativ din partea Comisiei juridice din Senat.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat in Comisia pentru administratie din Senat ca in cazul unei exploatari la Rosia Montana nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica, ea spunand ca nu exista o alta tehnologie aferenta componentei de roci de acolo decat pe baza de cianura, transmite Mediafax.

"Nu exista pericolul infiltrarii cianurilor in panza freatica datorita conditiilor geologice din zona respectiva, care asigura (impiedica - n.r. ) in mod natural, prin argila, care e un strat impermeabil, patrunderea substantelor in panza. In zona respectiva nu s-a identificat aceasta panza freatica", a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Ea a subliniat ca acest lucru este aratat de studiile care sunt cuprinse in cele sase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau in rapoarte internationale si europene facute de catre experti, profesori, geologi, specialisti si care stau la baza fundamentarii impunerii de catre Ministerului Mediului a standardelor si conditiilor obligatorii de protectia mediului, precum si desemnarea celei mai bune tehnologii in domeniu in momentul de fata.

"Nu exista o alta tehnologie in lume, la ora actuala, aferenta acestei componente de roci existente la Rosia Montana decat cea pe baza de cianura. Ce exista in momentul de fata la nivel international este Codul international de management al cianurii, care prevede standarde si conditii obligatorii de management al acestei tehnologii si pe care noi le-am impus in actualul proiect de lege si care se vor regasi, prin acordul integrat de mediu, care se adopta prin hotarare de guvern si pentru care va exista o dubla monitorizare, din partea tuturor specialistilor la nivelul ministerul mediului", a mentionat ministrul.

Plumb le-a spus senatorilor ca, la ora actuala, tehnologia care se doreste a fi aplicata de catre operator la Rosia Montana este utilizata la o mina de sase ori mai mare ca zacamant in Finlanda, care se gaseste la o distanta de 15 kilometri de cea mai renumita statiune de schi de la Cercul polar.

"Tot ceea ce inseamna mine care au zacamant ale carei componente geologice sunt exploatabile in Uniunea Europeana la ora actuala, si ma refer la Spania, Finlanda, Suedia, tari cu care noi am colaborat in mod special atunci cand am adus procedura care trebuia sa fie adusa in Romania inca din 2008, prevazuta in directivele europene, abia anul acesta, prin conlucrare si preluare efectiv a procedurii existente in Finlanda si Suedia, am implementat-o in Romania si este prima pe acest tip de investitie prevazuta in proiectul de lege pe care l-am trimis catre dumneavoastra", a subliniat Rovana Plumb.

Ea a negat ca ar putea fi riscuri in acest caz asemenatoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare.

"Prin standardele pe care noi le-am impus si care respecta toate cerintele obligatorii ale legislatiei europene, ma refer in mod special la Directiva privind deseurile din industria extractiva, la Directiva privind responsabilitatea de mediu, modelul si modul de operare, tehnologia aferenta are cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparatie", a sustinut ministrul.

In interventia sa in fata membrilor comisiei senatoriale, ministrul a afirmat, ca si in declaratiile sale anterioare facute in presa, ca ministerul pe care il conduce va da acordul de mediu privind proiectul Rosia Montana doar dupa votul care va fi dat in Parlament. Ea subliniat ca s-a referit la Acordul integrat de mediu. "Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluarii", a mentionat aceasta.

  • Rovana Plumb: Voi vota proiectul Rosia Montana dupa consultarea cu cetatenii din colegiu

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mai declarat marti ca la Rosia Montana este o adevarata bomba ecologica, din cauza poluarii foarte mari, sustinand ca va vota proiectul in Parlament asa cum ii vor spune cetatenii din colegiul sau, transmite Agerpres.

Potrivit acesteia, trebuie facuta deosebirea intre raspunderea pe care o are in calitatea de ministru in domeniul protectiei mediului, pe care si-a exercitat-o prin introducerea in proiectul de lege a tuturor garantiilor financiare de mediu si a standardelor de mediu, precum si responsabilitatea pe care o are in fata cetatenilor.

"Vorbim de un proiect de interes national, vorbim de un proiect major si atunci o consultare cu cetatenii este absolut necesara. (...) In calitate de ministru al Mediului pot sa va spun ca in momentul de fata la Rosia Montana este o adevarata bomba ecologica, pentru ca este o poluare foarte mare, care provine de la cele 18 halde de steril neecologizate, de la doua cariere in care se acumuleaza in permanenta gaze, de 140 de km de galerii in care exista concentratii foarte mari de substante nocive, exista o distanta de 40 km in bazinul hidrografic in care apele acide au o concentratie de 100 de ori mai mare decat limita admisa, mai exista o suprafata de 235 ha de vegetatie distrusa ca urmare a exploatarilor care au fost facute pana acum si avem obligatia de a gasi solutii ca aceasta poluare sa inceteze", a declarat ministrul, la Palatul Parlamentului, dupa ce a participat la dezbaterile proiectului in Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Rovana Plumb a mai sustinut ca este de acord cu anuntul facut de premierul Victor Ponta ca proiectul sa fie dezbatut in procedura de urgenta si sa fie respins de ambele Camere ale Parlamentului.

"Sambata am declarat la Oradea ca ma voi consulta cu cetatenii din colegiu, nu sunt in Parlament ca persoana fizica, reprezint cetatenii din colegiul meu si imi mentin declaratia. (...) Sunt de acord cu ceea ce a propus primul-ministru Victor Ponta (respingerea proiectului de cele doua Camere-n.r.)", a spus aceasta.

Intrebata daca isi doreste ca proiectul privind Rosia Montana sa fie aprobat de Parlament, ea a afirmat ca vrea ca toate investitiile din Romania sa respecte standardele de mediu, toate reglementarile legislative in vigoare pe plan european, international si care se regasesc in legislatia din Romania astfel incat protejarea mediului sa fie eficienta.

In opinia ei, "este regretabil faptul ca nimeni dintre decidentii politici nu a avut curajul sa scoata acest proiect din sertare si sa il lanseze in dezbatere publica".

"Indiferent care ar fi fost decizia, opinia publica trebuie sa fie informata, trebuia sa fie dezbateri publice", a aratat Rovana Plumb.