Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va dezbate pe 27 februarie sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare si completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, informeaza Agerpres.

Partidul Democrat Liberal a depus joi, la CCR, sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse la Statutul deputatilor si senatorilor, aceasta fiind semnata de 24 de parlamentari democrat-liberali si de liderul grupului PP-DD de la Senat.

"In principal este vorba de un termen care este in afara normelor constitutionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut il introduce, termen in care un parlamentar poate sa conteste un raport venit de la Agentia Nationala de Integritate si care ar determina in mod obisnuit demisia parlamentarului respectiv. In mod obisnuit se foloseste un termen de 15 zile, in tot dreptul romanesc acesta este termenul si in tot dreptul international nu exista un termen de 45 de zile", a declarat joi liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu.

Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor avand ca temei mai multe articole din Constitutie.

''Articolul 16 paragraful 2 arata ca nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situeaza parlamentarii deasupra legii. Pe de alta parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului in Romania, se arata ca partile au dreptul la un proces echitabil si intr-un termen rezonabil, dar iata ca se introduce un termen mult mai lung decat in spetele obisnuite, pentru cetateni obisnuiti, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil si creeaza o diferentiere chiar fata de celelalte categorii de persoane cu functii publice care sunt supuse controlului ANI si care sunt in continuare pe un termen de 15 zile, in timp ce Statutul parlamentarilor creeaza un termen de 45 de zile", a adaugat Radulescu.

Totodata, democrat-liberalii mai sesizeaza ca este incalcat art.1 alin.(3) si (5) din Constitutie prin faptul ca textele referitoare la incompatibilitate sunt "echivoce si nepredictibile".

PDL mai constata in sesizarea sa ca modificarile la Statut mai incalca si art.67 deoarece 'Comisia de Statut a stabilit altceva decat a decis plenul reunit'.