Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui a introdus noul program pentru vizitarea pacientilor, de cinci ore pe zi, conducerea unitatii spunand ca sunt prea multe ore de vizita si ca personalul face fata cu greu, fiind nevoit "sa stea toata ziua cu mopul in mana" pentru a face curatenie, relateaza Mediafax.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta din Vaslui spune ca odata cu introducerea programului extins de vizite au crescut cheltuielile de intretinere, in timp ce veniturile se diminueaza anual cu peste 200.000 de lei, in conditiile in care a fost eliminata taxa de vizita de 5 lei perceputa pana in prezent.

In plus, conducerea unitatii se plange si de faptul ca noul program de vizite, intre orele 15.00 si 20.00 in cursul saptamanii si intre orele 10.00 si 20.00 in weekend se suprapune cu contravizita facuta de medici in sectii.

"Programul pentru vizitarea pacientilor este foarte mare, ceea ce face sa se suprapuna pe contravizita facuta de medici pe sectii. Incercam sa ne adaptam, insa se mentine greu curatenia in sectoarele de activitate si trebuie sa stam toata ziua cu mopul in mana. Noi atentionam vizitatorii sa paraseasca saloanele atunci cand se fac contravizite, dar unii mai sunt in stare de ebrietate si nu prea ai cu cine te intelege. Apartinatorii vin si se aseaza imbracati pe patul pacientilor, ceea ce evident nu este normal. In mod normal, ar trebuie sa le asiguram sali de asteptare pe holuri, dar, din pacate, nu avem aceasta posibilitate", a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta din Vaslui, Lelia Croitoru.

Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui are o capacitate de 800 de paturi, multe dintre sectii fiind supraaglomerate in aceasta perioada a anului, existand saloane unde pacientii sunt nevoiti sa stea cate doi in pat.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sanatatii, programul de vizita pentru toate unitatile sanitare este de luni pana vineri intre orele 15.00-20.00, iar in weekend intre orele 10.00-20.00.

Ordinul 1284/2012, publicat in Monitorul Oficial in 21 decembrie 2012, mai prevede ca numarul de vizitatori pentru un pacient internat intr-un salon cu mai mult de trei paturi nu poate fi mai mare de trei persoane si pot fi vizitati maxim doi pacienti in acelasi timp, dar pentru a da posibilitatea vizitei si pentru ceilalti pacienti, daca exista solicitari in acest sens, durata vizitei va fi limitata la 60 de minute. De asemenea, vizitarea pacientilor in sectiile/compartimentele de terapie intensiva este permisa zilnic doar membrilor familiei, respectiv parinti, copii, surori/frati, cu conditia ca vizita sa se faca individual sau cel mult doua persoane, cu respectarea procedurilor interne. O alta prevedere se refera la cazurile copiilor internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva unde se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca "supararea" unor reprezentanti ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacientilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru ca vor disparea anumite taxe.

El adauga ca programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat intrucat "este absurd" ca familia unui pacient sa aiba voie sa il viziteze doar de trei ori pe saptamana in interval de doua ore, ca si cum bolnavul ar fi "la puscarie".

El mai spunea ca unii dintre managerii de spitale sunt nemultumiti de prelungirea programului de vizita intrucat trebuie sa renunte la anumite taxe pe care le percepeau de la apartinatorii pacientilor care veneau in afara orarului de vizitare.

"(...) Noi am zis ca nu mai trebuie ca lumea sa plateasca, pentru ca nu intri nici la cinematograf, nici la teatru si nu te duci acolo de bunavoie, sa intri intr-un loc in care sa-ti faca placere. Tu te duci acolo de nevoie, sa vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal sa ti se puna piedici ca sa nu poti face acest lucru si nu este normal sa i se puna piedici pacientului ca sa isi vada apropiatii cand el este internat", mai afirma Arafat.