La Spitalul Fundeni se va realiza, miercuri, o interventie chirurgicala in premiera pentru Romania: implantul de celule pancreatice. Profesorul doctor Irinel Popescu va conduce echipa de medici ce va efectua interventia, despre care spune ca ar putea permite cresterea calitatii vietii persoanelor cu diabet, insulino-dependente.

Echipa profesorului Irinel Popescu si biologi de la Institutul de Virusologie au pregatit celulele izolate din pancreasul prelevat de la un barbat de 33 de ani din Oradea, intrat in moarte cerebrala.

"Intentia este de a incapsula aceste celule intr-un aparat care ulterior sa fie implantat la un pacient cu diabet. Contine o serie de filtre care, pe de o parte, permite substantelor nutritive din organism sa ajunga la celule si sa le hraneasca, dar impiedica celulele sistemului imun al organismului sa atace celulele pancreatice si sa le distruga. Avantajele sunt ca pacientul beneficiaza de productie de insulina care constant ajunge sa faca ceea ce face insulina", a explicat profesor doctor Irinel Popescu citat de Radio Romania Actualitati.

Pancreasul artificial va elibera treptat insulina in organism. O femeie de 37 de ani internata la Institutul Fundeni este pregatita pentru acest transplant.

In Romania sunt peste 200.000 de diabetici dependenti de insulina, printre care si cateva mii de copii.