Mircea Geoana declara, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, ca USL are cele mai bune sanse de a castiga cu un scor clar alegerile parlamentare, dar apreciaza ca aceasta ar trebui, dupa esecul la referendum, "sa revina la agenda tarii". Geoana spune ca "nu va fi niciodata altceva decat un social-democrat progresiv" si ca ar putea si ar trebui sa joace un rol activ pentru a se asigura ca aceasta formatiune va castiga in decembie. In ceea ce priveste o eventuala candidatura la prezidentiale in 2014, Geoana a amintit ca a fost foarte aproape de a castiga alegerile in 2009, "... si probabil am si castigat", dar dar considera ca mai e timp pentru o decizie in acest sens pana atunci, cand "romanii vor decide cine e cel mai bun lider".

Intr-un interviu acordat Deutsche Welle, cu privire la vizita efectuata la Berlin la sfarsitul lunii septembrie, unde s-a intalnit cu membri ai Bundestag-ului, din partidele SPD si CDU, senatorul Mircea Geoana a precizat a discutat cu parlamentarii germani despre evolutiile din Romania, in special de evenimentele politice recente, "dar am discutat si despre teme mai vaste", precum fatul ca pentru Romania "e important sa ramana conectata, sa scape de sentimentul ca e la periferia Europei".

Despre reactia dura a mai multor politicieni germani fara de evenimentele de la Bucuresti, Geoana a spus ca aceasta nu e buna pentru Romania, si "nu e buna nici pentru Germania, pe termen lung. Pentru ca politicienii vin si pleaca, dar interesele raman. Crizele politice vin si pleaca, dar interesele raman. Pana si pentru o tara mare si influenta ca Germania, implicarea in zona sud-est europeana e foarte importanta".

"Acum raul a fost facut, intrebarea e cum putem sa reconstruim increderea. Aceasta este intrebarea centrala si totodata misiunea pe care ar trebui sa o aiba toata lumea in Romania, indiferent de afilierea politica, sau de ideologie. Pentru ca o Romanie considerata oaia neagra a UE, o Romanie care nu profita de potentialul urias pe care il are si o Romanie care nu e un membru demn, productiv si eficient al comunitatii noastre a natiunilor europene e un minus pentru Romania, evident, dar e si un minus pentru Europa. Cum refaci aceasta imagine? Mai ales prin contacte stranse. Le-am facut interlocutorilor mei cateva sugestii, legate de viitorul economic si fiscal al Europei, de politica energetica a Europei, sau de pozitia Europei la nivel global, in ceea ce priveste politica de aparare si securitate. Si cred ca Romania ar trebui sa fie inclusa in grupul tarilor, cu care Germania se consulta indeaproape, ca Franta sau Polonia. Cred ca dincolo de situatia politica, inca agitata, Romania ar putea fi un asemenea interlocutor. Berlinul discuta tot mai des despre politica europeana de aparare. Romania e un jucator important in aceasta ecuatie. Legaturile economice intre Germania si Romania sunt de asemenea importante. Germania e partenerul economic numarul unu al Romaniei, e vorba despre schimburi economice de aproximativ 17- 18 miliarde de euro anual. Schimburile comerciale ale Germaniei cu China se ridica la 145 miliarde de euro, nu e o suma nesemnificativa", a aratat Geoana.

El a mai anuntat ca a vorbit cu oficialii de la Berlin si despre prezenta unor politiceni SPD de top la Bucuresti inainte de alegeri, intrucat "social-democratii romani au nevoie de sprijin". "La fel cum cei care au sprijinit numai o anumita latura in Romania ar trebui sa inteleaga ca, pe termen mediu, este contraproductiv sa te bazezi pe un singur partener. In special daca acel partener e deosebit de erodat in ceea ce priveste popularitatea, in Romania", a spus Geoana, facand referire la Congresul Partidelor Populare Europene care va avea loc la Bucuresti.

Cu privire la criticile cancelarului german Angela Merkel legate de situatia politica din Romania si masura in care acestea ar putea dauna relatiilor politice dintre cele doua tari, Geoana a apreciat ca "a existat un schimb de pareri fara precedent, si din Romania". "In ciuda turbulentelor politice - Germania va avea si ea alegeri anul viitor, noi vom avea de asemena alegeri in decembrie, vom avea si alegeri prezidentiale - trebui sa incercam sa ne debarasam de tentatia de a reactiona impulsiv la un moment dat, fara a ne uita la viitor. Cred ca exista destula cumpatare si intelepciune atat la Berlin, cat si la Bucuresti, pentru a trece peste acest episod care, trebuie sa spunem, a lasat urme. Dar cred ca interesele sunt mult mai puternice decat divergentele care au aparut in ultimele luni", a spus Geoana.

Intrebat unde se regaseste acum din punct de vedere politic, de cand USL a preluat guvernarea, in contextul in care, dupa ce a parasit PSD si a ramas senator independent, a declarat ca nu se regaseste nici in proiectele PDL si nici in cele ale USL, Geoana a raspuns ca "nu fi niciodata altceva decat un social-democrat progresiv ".

"Incerc pe cat pot sa fiu fidel credintelor mele si ale celor care m-au sprijinit. In 2009, la alegerile prezidentiale am primit mai mult de 50% din voturile din Romania. Deci prima mea obligatie este fata de votantii, care mi-au oferit incredere de-a lungul anilor. Marea majoritate a romanilor nu mai doreste sa vada in functie partidul actualului presedinte. Asa ca pentru a-mi ramane fidel, m-am exprimat si am votat pentru demiterea guvernului Ungureanu. Si cred ca am facut ceea ce trebuie, nu numai pentru mine si pentru votantii mei, ci si pentru Romania. Am jucat un rol activ pentru demiterea actualului presedinte, cred ca aceasta este dorinta romanilor in masura de peste 80%. De asemenea, cred ca as putea si ar trebui sa joc un rol activ in a ma asigura, ca aceasta alianta intre social-democrati - un partid care cred ca e inca partidul meu, am condus acest partid multi ani, am fost format in acest partid, nu voi fi niciodata altceva decat un social-democrat progresiv - va castiga in decembrie. Cred ca Romania are nevoie de o viziune pentru viitor. Si cred ca prin experienta mea, atat in interiorul tarii, cat si in strainatate, as putea contribui la succesul Romaniei. Avantajul de a fi intr-o pozitie independenta e ca poti invata din propriile greseli. Poti invata din greselile altora si cred ca devii mai puternic. Ma intereseaza social-democratia in Romania. Voi incerca sa ajut cat pot. Dar cred si in Romania in general. Si voi incerca sa nu ma implic in aceasta disputa agitata si caustica din politica romaneasca, pentru ca nu ajuta pe nimeni; cred ca toti au numai de pierdut. E necesara o voce rationala si lucida despre nevoile Romaniei si locul ei in Europa si in lume. Si voi incerca sa contribui la aceasta cat pot de mult", a sustinut Geoana.

De asemenea, intrebat care considera ca au fost cele mai mari greseli ale USL, in ultimele luni, Geoana a apreciat ca liderii Uniunii ar trebui sa decida asupra acestui lucru si a experienta sa: "pentru ca eu conduceam PSD cand am incercat sa-l demitem pe presedintele Basescu in 2007, imi aduc aminte, ca dupa acea incercare, impreuna cu premierul de atunci, domnul Tariceanu, seful liberalilor, noi am readus agenda la problemele reale ale romanilor: economia, pensiile, asigurarile sociale, sau reputatia Romaniei in lume. Si cred ca cel mai bun lucru pe care USL ar putea si ar trebui sa-l faca este in primul rand sa revina la agenda tarii, aflata inca in criza si putin confuza. Ar trebui sa i se dea o directie. In al doilea rand, sa se indeparteze semnificativ de modul in care fosta guvernare a manageriat problemele tarii. Sa se indeparteze de practicile de coruptie, care au existat in Romania. O buna guvernare si transparenta sunt absolut necesare. Romanii s-au saturat sa vada guvern dupa guvern si politicieni dupa politicieni care vorbesc despre onestitate, despre eficienta, despre dragostea pentru oameni, si de fapt fac exact opusul. USL are o sansa uriasa de a arata ca lucrurile pot fi facute altfel. O astfel de oportunitate n-ar trebui pierduta. Pentru ca daca USL nu face fata acestei promisiuni fundamentale de schimbare reala, atunci ce le mai ramane romanilor? Atunci nimeni nu va mai avea credibilitate. Vrem sa apara in Romania populisti extremisti? Si probabil ca vor aparea, daca partidele existente nu vor avea puterea sa schimbe cursul tarii. Cred ca mai e destul timp pana la alegerile din decembrie si pana la alegerile prezidentiale pentru a adopta un stil cu totul nou de a guverna tara, de a aborda politica, sperantele si problemele romanilor. Acesta este, in opinia mea, singurul mod de a merge inainte. Daca nu facem asta, nu vom fi numai pedepsiti de public, prin voturi, ci vom fi pedepsiti si mai aspru de poporul roman si de aliatii nostri din Europa si din lume".

Totodata, desi statisticile arata ca USL a pierdut puncte in ultimele sondaje, dupa esuarea referendumului, Geoana considera ca USL are cele mai bune sanse de a castiga cu un scor clar, care va defini majoritatea, dar ca "a castiga nu e suficient". "Chiar daca entuziasmul pentru USL a scazut usor, in aceste timpuri grele, daca analizam perceptia publicului fata de PDL si de actualul presedinte, nu cred ca acestia reprezinta alternativa. Dar e o mare diferenta intre a castiga pentru ca oponentii au o mare problema cu reputatia si sunt aproape paralizati in ceea ce priveste alternativele pe care incearca sa le inventeze, sau sa le reinventeze, si a castiga inimile oamenilor. Cred ca USL are potentialul de a castiga intr-un mod semnificativ, prin programele potrivite, cu oamenii potriviti, cu mesajele potrivite. Dar pentru mine a castiga nu e suficient. Intrebarea e ce faci cu victoria. Ce faci cu pozitia de la guvern, ce faci cu increderea oamenilor? Aceasta este de fapt dezbaterea critica in Romania. USL va castiga alegerile. Cu cat la suta este o chestiune de politica si de campanie electorala. Dar marea intrebare este ce va face USL cu victoria si cu mandatul poporului roman. Si aici toti trebuie sa oferim un raspuns credibil", a spus Geoana.

Despre platforma de centru-dreapta si sansele acesteia in alegeri, Geoana considera "se indreapta spre niecaieri", pentru ca liderii acesteia "au facut o greseala strategica fundamentala" de a se asocia cu seful statului si partidul acestuia, care sunt "foarte discreditati". "Daca ar fi fost mai rabdatori, ar fi avut timp sa construiasca o structura noua, pentru ca Romania are nevoie de structuri noi, credibile, cu orientare spre viitor. Dar in momentul in care te asociezi oficial cu actualul presedinte si cu partidul care l-a sprijinit, esti practic mort. Esti mort politic, pentru ca promisiunea de schimbare, de ceva nou, e anihilata, prin dorinta de a obtine unul sau doua locuri in parlament. Nu cred ca romanii se vor lasa pacaliti, ca o noua impachetare a unei echipe vechi va rezulta in credibilitate. Cred ca se indreapta spre nicaieri. Asta nu inseamna ca unii dintre acei oameni nu au resurse, pentru a se reinventa in viitor, dar pe termen scurt se indreapta spre nicaieri. Au facut o greseala fundamentala, in a se asocia cu regimul foarte discreditat si de fapt sunt perceputi ca niste mici clone ale aceluiasi partid".

Despre o noua candidatura la prezidentiale in 2014, Mircea Geoana a declarat ca "ar fi imatur sa discutam despre alegerile care probabil vor avea loc peste doi ani. Ar fi fost altceva daca actualul presedinte ar fi fost demis. Hai sa avem rabdare si sa lucram in a face Romania o tara mai buna si apoi romanii vor decide cine e cel mai bun lider, dupa actualul presedinte". El a mentionat ca, in 2009, a "avut marea onoare de a candida pentru presedintia tarii si de a fi foarte aproape de a castiga... si probabil am si castigat", intrucat "toata aceasta discutie despre frauda la referendum a readus pe agenda discutia despre frauda semnificativa din 2009".

Citeste integral interviul in Deutsche Welle