Primaria municipiului Baia Mare va investi etapizat aproape 60 milioane de euro pentru constructia unui cartier destinat tiganilor care acum traiesc in zonele periferice orasului, scrie Agerpres.

"Specialistii primariei au identificat trei zone de dezvoltare a unor locuinte sociale in mediul urban. Reprezentanti de la Uniunea Europeana si Fundatia Soros au solicitat ca pe langa aceste trei zone, sa mai avem o zona - inca neidentificata - in mediul rural, astfel incat persoanele care solicita locuinte sociale sa aiba patru variante de relocare. Avem inregistrate deja 3.000 de solicitari pentru locuinte sociale iar primaria va construi in cele trei zone cel putin 1.000 de locuinte sociale. Proiectul-pilot pe care intentionam sa-l implementam are componenta de locuire, de mica industrie si servicii, precum si componenta sociala, adica scoli, gradinite, terenuri de sport, magazine si alte obiective care sa permita functionarea comunitatii in conditii decente", a declarat sambata seful Serviciului Public de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Baia Mare, Bogdan Gavra.

Primaria municipiului Baia Mare spera sa atraga o parte din banii necesari construirii cartierului social pentru tigani din fonduri europene, guvernamentale si alte resurse, lucrarile fiind prevazute a incepe in primavara.

In municipiului Baia Mare, locuiesc oficial 2.000 de tigani, iar autoritatile locale au estimat ca numarul acestora a ajuns la 10.000.

Primaria Baia Mare a fost implicata anul trecut intr-un scandal de discriminare, cand edilul Catalin Chereches a anuntat construirea unui de beton care sa desparta mai multe blocuri locuite de tigani de strada principala. "Am inceput chiar azi (contructia zidului - n.r.). Si o sa pun si camere video acolo si o sa fac si un mic post de politie", declara pentru HotNews.ro, in 30 iunie 2011, primarul Catalin Chereches, care a explicat ca vrea sa protejeze astfel comunitatea de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri.

Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International au dat atunci publicitatii o scrisoare deschisa prin care au sustinut ca ridicarea zidului are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".

De asemenea, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca ridicarea respectivului zid "constituie fapta de discriminare" si a hotarat ca primarul municipiului Baia Mare sa fie amendat cu 6.000 lei. CNCD a recomandat si demolarea zidului despartitor si "luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea".

La doua luni de la anuntul privind ridicarea acestui zid, primarul Catalin Chereches declara ca urmeaza sa demoleze casele tiganilor care nu locuiesc cu acte in regula in Baia Mare. O reactie a venit din partea Ambasadei Statelor Unite din Romania, care si-a declarat "ingrijorarea" in legatura aceasta intentie a primariei din Baia Mare.