​Sunt în analiză câteva opțiuni de modificare a OUG 27/2022 (n.red. privind schema de plafonare - compensare), se arată într-un răspuns al Ministerului Energiei transmis la solicitarea HotNews.ro. Această modificare ar putea avea loc în contextul în care cotațiile de pe piețele spot europene, atât la gaze, cât și la electricitate, au scăzut foarte mult în ultimele luni, ajungând să fie chiar și sub plafoanele impuse de Guvernul României. HotNews.ro a atras atenția asupra faptului că aceste plafoane au ajuns să fie prea mari, că nu mai sunt de actualitate, nefiind corelate cu evoluția pieței, și că încurajează creșterea artificială a prețurilor.

Prețul la electricitateFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Altfel spus, au ajuns să fie percepute și folosite de către actorii de pe piață mai degrabă ca niște referințe de preț, nu limite.

UPDATE "Noi încercăm să scădem și mai tare facturile", a declarat Sebastian Burduja, la Guvern, întrebat despre prețurile la energie și gaze.

Acesta a precizat că sunt căutate modalitățile de modificare ale OUG 27 / 2022, astfel încât să scadă prețurile.

"Se poate merge sub acest plafon, desfășurăm o analiză tehnică și vom veni cu eventuale ajustări ale OUG 27/ 2022. (...)Românii vor plăti mai puțin, plafoanele maxime rămân la fel. (...) Ne uităm dacă există vreo modalitate pentru a determina scăderi și mai mari ale prețurilor", a spus ministrul.

Întrebat de ce vrea acum modificarea legislației, după ce a spus în mai multe rânduri că nu o va schimba, Burduja a răspuns scurt: "Este meritorie și stabilitatea".

Modificările OUG 27 / 2022 vor ține cont de evoluția prețurilor de pe burse

Ministerul Energiei susține, potrivit răspunsului transmis HotNews.ro, că urmărește cu atenție, alături de ANRE, evoluțiile care au loc atât la nivelul burselor naționale, cât și al celor europene.

De altfel, în urma modificărilor asupra OUG 27 / 2022, "prețurile de vânzare a energiei electrice/gazelor naturale ar putea fi canalizate spre urmărirea valorilor de tranzacționare de pe bursă, iar aceste propuneri vor fi discutate în scurt timp cu autoritatea de reglementare", a precizat Ministerul Energiei, întrebat despre ce măsuri va lua în condițiile în care cotațiile de pe burse s-au dus sub nivelul limitelor de preț stabilite de Guvern pentru producătorii de electricitate și gaze naturale.

Revenirea la piața liberă se va face "cât mai lin"

Ministerul Energiei mai spune că "important este ca decuplarea de prețurile reglementate și tranziția către piața liberă să se efectueze etapizat și cât mai lin, astfel încât consumatorii să beneficieze cât mai curand de acest trend înregistrat pe piețele europene, dar nici producătorii sau furnizorii de energie să nu fie puternic afectați".

"În acelasi timp, estimăm ca valorile reglementate la acest moment prin OUG 27 vor rămâne în continuare în vigoare, astfel încât aceste valori să nu poată fi depășite de o eventuală revenire a prețurilor mari, în cazul unor episoade de frig prelungit sau a altor situații de urgență. Acest lucru nu înseamnă însă că furnizorii nu pot scădea prețurile sub plafon, dacă trendul de scădere a prețurilor continuă", a precizat Ministerul Energiei, întrebat despre furnizorii care au oferte pentru consumatorii finali, la tarife prea mari, chiar și peste nivelul prețurilor plafonate, în ciuda tendințelor de pe piață.

În acest moment, prin OUG 27 /2022, sunt impuse limite de preț atât la vânzarea energiei electrice și gazelor naturale de către producători, cât și la consumatorul final.

Cât de mult sunt prețurile de pe bursă sub plafoanele la producători?

Cotațiile pe piețele spot au scăzut foarte mult, ajungând chiar și sub nivelul limitelor stabilite de Guvern pentru producători. La gaze, prețurile pe bursele europene sunt pe trend de scădere, ajungând la nivelul de 26 euro/ MWh (22 ianuarie), fiind preconizate în continuare scăderi. În 2022, când a fost concepută schema de plafonare - compensare, în vârf de criză energetică, prețurile la gaze explodaseră până în jurul valorii de 300 euro / MWh.

Prețurile se duc mult sub nivelul de 150 lei/MWh (30 euro / MWh) cu cât sunt obligați producătorii români să vândă pentru acoperirea consumului intern. În următoarele luni, mai ales după ieșirea din sezonul rece, când consumul se va reduce, prețurile de pe bursă ar putea scădea mult sub 20 euro / MWh.

La energia electrică, prețurile pe piețele spot sunt, la fel, pe trend de scădere, ajungând și la nivelul de 50 - 60 euro/MWh pe bursele vestice. În 2022, în vârf de criză energetică, prețurile erau în jur de 550 euro / MWh. În acest context, în ce măsură se mai justifică obligarea producătorilor să vândă la o limită de preț de 450 lei/MWh (90 euro / MWh) în sistemul centralizat MACCE?

Reamintim că autoritățile guvernamentale au insistat să mențină plafoanele la energia electrică și gaze naturale în forma stabilită în primăvara lui 2022, în plină criză energetică, deși era evident că nivelul acestora nu mai are nicio legătură cu evoluția prețurilor din ultima perioadă. În timp ce piețele europene s-au normalizat, cele din România, de electricitate și gaze, se comportă de parcă am fi în continuare în criză energetică.

Pentru a înțelege mai bine situația de acum de pe piața energetică din România, citește: