România se unește cu Bulgaria și Grecia pentru proiecte energetice regionale, fiind vizate investițiile în centralele eoliene offshore și în hidrogen, anunță Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, România este interesată inclusiv de proiecte eoliene în Marea Egee. Mai mult, ministrul energiei Sebastian Burduja crede că România este "lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est".

Declaratie intentie Romania- Bulgaria- GreciaFoto: Ministerul Energiei

Mai exact, ministrul Sebastian Burduja a semnat la Atena, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, și de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei și al Mediului din Grecia, o declarație de intenție pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară și România.

Burduja: Avem resursele pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate pentru întreaga regiune

Declarația de intenție transformă cele trei țări într-un pol energetic regional, puternic, capabil să atragă finanțare europeană pentru proiecte energetice comune, susține Ministerul Energiei.

Declarația are trei componente:

  • dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră și în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanțării prin Facilitatea Europeană de Conectare;
  • stabilirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităților, operatorilor sistemelor de transport și a industriei, accesând de asemenea finanțări prin Facilitatea Europeană de Conectare;
  • dezvoltarea în comun a infrastructurilor trans-frontaliere de încărcare a vehiculelor electrice.

„România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est. Avem resursele, energia și determinarea necesare pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate pentru întreaga regiune și suntem pregătiți să jucăm acest rol (...) Că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiții", a afirmat Burduja.

România este încă departe de proiectele eoliene din Marea Neagră

Guvernul României abia la finalul anului trecut a aprobat un proiect de lege privind dezvoltarea energiei eoliene din Marea Neagră. Însă, mai sunt mulți pași de parcurs până se va ajunge efectiv la realizarea unor investiții în Marea Neagră. Deocamdată, proiectul de lege se află în procedură parlamentară.

Proiectul de lege prevede că până cel târziu la finalul lunii martie 2025, Guvernul va aproba, la propunerea Ministerului Energiei, lista perimetrelor eoliene offshore care pot fi concesionate, definite prin coordonate topogeodezice.

De asemenea, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul aprobă, la propunerea Ministerului Energiei, normele specifice privind procedurile de concesionare ale perimetrelor eoliene offshore, cuantumul redevențelor și taxelor, precum și schema de sprijin, după caz.