​Pentru operatorii de gaze iarna s-a terminat, chiar dacă a venit, în sfârșit, frigul, cu temperaturi foarte scăzute, în aproape toată Europa, potrivit unei analize Bloomberg. Chiar dacă frigul se va menține în restul sezonului, Europa tot ar consuma mult mai puțin gaz natural decât într-o iarnă normală. "Președintele rus Vladimir Putin este cel învins, după ce a folosit câștigurile din energie pentru a finanța războiul din Ucraina", remarcă Bloomberg. Și HotNews.ro a arătat, zilele trecute, într-o analiză, că putem vorbi deja despre o victorie a Europei în războiul energetic cu Rusia. Și în România vine gerul, iar autoritățile convoacă ședința comandamentului de iarnă.

Frig extremFoto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Putem spune încă de pe acum că Europa trece cu bine a doua iarnă de la declanșarea crizei energetice și de la reducerea drastică a importurilor de gaze rusești.

Vremea caldă de până acum a lăsat depozitele pline

În condițiile scăderii cererii, stocurile de gaze se epuizează mai lent decât s-a prognozat. Acesta este și motivul pentru care prețurile sunt mai mici, arată Bloomberg. În mod normal, vremea prea blândă ar fi o veste proastă, un alt semn al încălzirii globale, dar căldura a ajuns să fie un cadou economic, atenuând inflația pe ccontinent, în contextul crizei energetice.

În acest moment, depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 84,88%, iar prețurile de pe bursele europene au ajuns să fie și cu 90% mai mici față de recordurile din august 2022, la începutul anului ajungând și la 30 euro/MWh, cât erau înainte de 2022.

Vreme rece și în România, autoritățile convoacă ședința comandamentului de iarnă

Și în România se anunță vreme geroasă în perioada următoare, motiv pentru care ministrul energiei Sebastian Burduja spune că a convocat ședința comandamentului de iarnă.

"Gerul vine și trebuie să fim pregătiți. Am convocat ședința comandamentului energetic de iarnă și vom face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme", a spus ministrul. Acesta a oferit și câteva sfaturi. "Important: dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei de utilități!", a spus Burduja.

În România, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 81,17%.

Statele europene au reușit să scape într-o uriașă proporție de dependența de gazele rusești, diversificând sursele de aprovizionare, crescând importurile de gaze lichefiate din SUA și Qatar.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia exporta 155 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa în fiecare an. În 2022, au scăzut la circa 60 miliarde mc, iar în 2023, s-au înjumătățit față de anul precedent, ajungând la 28,3 miliarde metri cubi, potrivit unor calcule făcute de Reuters.

Foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com