Creșterea semnificativă a numărului de prosumatori de la o zi la alta creează provocări pe care specialiștii le discută din ce în ce mai des în dezbaterile publice. Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica semnalează că are deja probleme cu echilibrarea sistemului din cauza numărului mare de prosumatori și a faptului că energia introdusă de ei în rețea este fluctuantă. Din punct de vedere financiar, fluctuațiile trebuie compensate de către furnizori. „Prosumatorii creează haos în piață. Poate nu vă place răspunsul, dar acesta este adevărul în momentul de față”, spune unul dintre cei mai mari furnizori din țară.

Sisteme fotovoltaice prin Casa Verde 2023Foto: Adobe Stock

„Sunt probleme în zona de echilibrare în special în perioadele cu radiații solare ridicate. Apar probleme la furnizori, în special, care sunt dezechilibrați. Comercial, aceste dezechilibre sunt preluate de furnizori, dar din punctul de vedere al echilibrării fizice sunt tranferate către Transelectrica. Aceasta are obligația ca sistemul să funcționeze echilibrat. Noi, prin pârghiile pe care le avem, în 15 minute trebuie să refacem echilibrul sistemului și într-adevăr în perioadele cu radiații solare ridicate sunt probleme”, a spus Virgiliu Ivan, șeful Dispeceratului Energetic Național, într-o dezbatere organizată de Energy Center.

Cele mai mari probleme sunt pe partea de furnizare, a completat el.

„În urmă cu câteva zile, legea prosumatorilor a fost modificată, iar, potrivit prevederilor, toate dezechilibrele provocate de prosumatori sunt preluate de furnizori”, a precizat, la rândul său, Valeriu Binig, director de reglementări la PPC România (fostul Enel).

Prezent în aceeași conferință, Viorel Tudose, directorul general al Getica 95, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din România, a arătat:

„De exemplu, la un consum de 145.000 de MW în luna mai, prosumatorii din contorul nostru - care aveau instalați 32 de MW - au creat un dezechilibru de 2.300 de MW. Toată munca unui furnizor de o lună, toate profiturile pe o lună s-au dus în două zile pe apa Sâmbetei, în urma acestor prosumatori, pe care nu poți să-i controlezi. Să vă spun eu mai direct, nu ca domnul Ivan: prosumatorii creează un haos în piață. Punct. Poate nu vă place răspunsul și văd mâine prin presă că „Tudose atacă prosumatorii”. Dar acesta este adevărul în momentul de față”.

El a mai atins un subiect, respectiv vulnerabilitatea sistemului energetic românesc la atacurile cibernetice.

„74% dintre invertoare, vă spun din cifre clare, sunt de producție chinezească. Dacă se va întâmpla un atac cibernetic? Dacă băieții ăștia vor planta în spatele acestor invertoare un soft prin care, la un moment dat, le vor închide? Suntem aproape de un black-out energetic? Suntem”.

În acest moment, în sistem există prosumatori a căror capacitate instalată totală se ridică la 1.500 de MW. Spre comparație, consumul național al țării este în jur de 6.000 de MW.